ABD’li dev bankadan ‘Türkiye’ raporu: En dirençli ülke

ABD’li dev bankadan ‘Türkiye’ raporu: En dirençli ülke

Bank of America, "Küresel Ekonomik Bakış Açısı" raporunda Türkiye'yi “politika değişikliklerine karşı en dirençli ülke” olarak tanımladı.

Bank of America (BofA), “Küresel Ekonomik Bakış Açısı” raporunda Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Raporda, Türkiye'nin politika değişikliklerine karşı en dirençli ülke olarak tanımlanması dikkat çekti.

BofA, ABD'deki mevcut politika durumunun sürmesinin ekonomik görünüm açısından risk oluşturmayacağı dile getirildi.

banka-pgju-cover-vgoh-cover.webp

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜ: DİRENÇLİ BİR HİKAYE

BofA’nın raporunda, Türkiye’nin yeni ekonomik programı çerçevesinde ekonomik görünümünü tekrar dengelediğini, enflasyonun gerilediğini ve cari açığın daha devam ettirilebilir seviyelere düştüğünü kaydetti.

Türkiye’nin ortodoks politikalara geçiş sürecinin, gelişmekte olan piyasalar içinde kendine özgü ve dirençli bir öykü oluşturduğuna işaret edildi.

BofA'nın Türkiye değerlendirmesinde öne çıkan başlıklar şu şekilde:

PETROL FİYATLARINA HASSASİYET

BofA, Türkiye'nin bir enerji ithalatçısı konumunda bulunduğunu ve petrol fiyatlarına karşı hassasiyetinin devam ettiğini kaydetti.

ABD politikalarının seçimlerin ardından küresel petrol fiyatlarını geriletecek biçimde değişmesi halinde, Türkiye'nin cari işlemler ve enflasyon hesabının olumlu etkilenebileceği aktarıldı.

1721822974272.jpeg

KÜRESEL KORUMACILIĞA KARŞI DAYANIKLILIK

ABD'nin ihracatında Türkiye'nin payının yüzde 6 seviyesinde bulunması sebebiyle, küresel korumacılığa doğru bir evrilme olması halinde, tarifelerdeki yükselişten diğer gelişmekte olan ülkeler kıyasla daha az etkileneceğine dikkat çekildi.

analiz-b4.jpg

AVRUPA BİRLİĞİ İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ

BofA, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile olan Gümrük Birliği anlaşmasının, bu bölgeden herhangi bir gümrük vergisi uygulanmasına engel olduğu belirtildi.

Bu anlaşma dolayısıyla Türkiye'nin AB ile ticaretinde daha avantajlı bir durumda olduğu kaydedildi.

turkiye-ab.jpg

ÇİN İLE TİCARET İLİŞKİLERİ

Raporda, Türkiye'nin ihracatında Çin'in sadece yüzde 1,2'lik bir payının olduğuna dikkat çekildi.

Çin'e yakınlaşmayı korumacılık eğilimlerinin hızlandırması durumunda, Asya'daki ihracat rakiplerine kıyasla Türkiye'nin jeopolitik avantajlarının olduğu ve bu durumdan fayda sağlanabileceği dile getirildi.

1200x628.jpeg

TÜRK LİRASI VE FİNANSAL İSTİKRAR

BofA, halihazırdaki finansal istikrar programı çerçevesinde Türkiye'nin orta vadede doğrudan yabancı yatırım (DYY) alabilmek için daha iyi bir durumda olacağını öngörüyor.

Raporda, güçlü bir doların, Türk lirası (TL) üzerinde baskı oluşturabileceği, fakat Merkez Bankası'nın döviz politikaları ve yüksek rezerv birikimi göz önüne alındığında bunun büyük bir risk oluşturmayacağı kaydedildi.

lira-rk1o-cover.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.