Akdeniz'de deprem (19.09.2024)

Akdeniz'de deprem (19.09.2024)

Akdeniz'de 4.2 büyüklüğünde, 15 kilometre derinliğinde bir deprem gerçekleşti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) saat 06.23'te merkez üssü Akdeniz olan 4.2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildiğini açıkladı.

Depremin 15 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.ekran-goruntusu-2024-09-19-074952.png

DEPREME BİNA İÇERİSİNDE YAKALANANLAR NELER YAPMALIDIR?

AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak biz, özellikle büyük depremlerde ayakta durmak mümkün olmadığından yapılması gereken ilk şeyin emniyetli bir yere yatmak ya da çökmek olması gerektiğini düşünmekteyiz. AKUT, deprem sırasında “YAT/ÇÖK-KORUN/KAPAN-TUTUN” hareketlerinin yapılmasını önermekteyiz. Bu hareketler sırasıyla şöyle uygulanır;

  • Yat: Yere yan yatıp bacaklarınızı karnınıza doğru çekmelisiniz.
  • Korun: Özellikle baş bölgesinin korunması birinci önceliktir, yastık ya da başka bir cisimle başınızı korumaya çalışmalısınız.
  • Kapan: Başınızı kollarınızın arasına alarak kapanmalısınız.
  • Tutun: Deprem sırasında salınan oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunarak, onlarla sallanabilir ve sizi ezmelerine engel olabilirsiniz.

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere ve diğer eşyalardan uzak durmalısınız. Bir eşyanın altına girmek yerine, ağırlık merkezi yere yakın olan eşyaların yanına yatmanızı öneririz.

Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık, baza gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturabilirsiniz.

Başınızı iki elinizin arasına alarak veya yastık ve kitap gibi koruyucu bir malzeme yardımıyla korumalısınız. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda bekleyebilirsiniz.

Binalarda en tehlikeli yerler balkon, merdiven ve asansörlerdir. Deprem sırasında yüksek risk oluşturan bu yerlerde bulunulmamalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.