Türkiye’de geçtiğimiz yıl, yatırımcısına yüzde 78 kazanç sağlayan altın için kuyumcular flaş bir karar aldı.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl, yatırımcısına yüzde 78 kazanç sağlayan altın için kuyumcular flaş bir karar aldı.
Küresel enflasyon sorunuyla merkez bankalarının faiz artırım süreçlerinin sona ermesi ve faizlerin düşeceği beklentisi, altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırmasına neden oldu.
Bunu fırsat bilen dolandırıcıların da altına yöneldiği gözlemlendi. Bu durum, dolandırıcılık vakalarının bir hayli artmasına neden oldu.
81 ildeki bütün kuyumcular, kesme altın formundaki ürünlerde yaşanan dolandırıcılık vakalarının önünü kesmek için, kesme altını satın almayacaklarını duyurdular.
Altın yatırımcıları, kesme altın alım-satımında çok daha dikkatli olmalıdır. Çünkü kesme altınların üzerinde barkot veya seri numarasının bulunmaması, dolandırıcıların sahte altın üretip piyasaya sürebilmesini sağlıyor.
Bu nedenle, kesme altın alım-satımından kaçınmak vatandaşlar için çok daha iyi bir seçenek olabilir. Paketli altınlarda ise seri numarası ve üretici firma bilgileri bulunduğu için sahte olma ihtimalleri çok daha düşüktür.
Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle, güvenilir kuyumculardan veya kurumsal altın ticareti yapan firmalardan alışveriş yapılması, vatandaşın mağduriyet yaşamasını engelleyecektir.
Kesme altın alım-satımında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise güvenilir kaynaklardan alışveriş yaparken, sertifikalı altın satışı yapan işletmelerden alım işlemini gerçekleştirmek, vatandaşın güvenliğini sağlayacaktır.
KESME ALTIN NEDİR?
Kesme altın, kuyumcular tarafından üretilen ve gramı tartılarak satılan bir altın türüdür. Üzerinde barkot veya seri numarası bulunmayan bu altınlar, kuyumculuk sektöründe yaygın olarak tercih edilmekte ve genellikle yatırım amaçlı alınıyor.