Araba lastiklerinde yaz detayı! Dikkat etmeyen yolda kalacak

Araba lastiklerinde yaz detayı! Dikkat etmeyen yolda kalacak

Araba lastiklerinde yaz detayı ortaya çıktı. Bunlara dikkat etmeyen yolda kalacak.

Yolculuk esnasında dağılmış lastik parçalarını görmek pek de ender bir durum olmasa da özellikle yaz aylarında lastik patlamalarının daha sık meydana geliyor.

Mayıs'tan Ekim'e kadar süren dönem, genellikle lastik patlamalarının artış gösterdiği zaman olarak biliniyor. Bu dönemde, özellikle bakımı ihmal edilmiş veya yeterince şişirilmemiş lastiklerin patlama riski daha yüksek olduğu gözlemlendi.

istockphoto-1390677675-612x612.jpg

Lastiklerin beklenmedik bir şekilde patlamasının bir sebebi, yeterince şişirilmemiş olmalarından kaynaklanıyor. Eğer lastikler doğru basınçta değilse, araç kullanımı sırasında lastikler aşırı ısınabilir ve özellikle yüksek yol sıcaklıklarında lastiklerin patlama olasılığı artar.

Bu durumun temel nedeni, lastik basıncının düşük olmasıyla yan duvarların çok daha fazla esnemesi ve bu esneme sonucu oluşan ısının artmasıdır. Güneşin sıcaklığı da eklenince, yeterince şişirilmemiş bir lastiğin patlaması kaçınılmaz bir son olarak ortaya çıkıyor.

lastik-turleri-ve-ozellikleri.jpg

DOĞRU BASINÇTA OLMAYAN LASTİKLER PATLIYOR

Yaz aylarında lastiklerin patlama riski daha yüksek olmasının bir diğer nedeni de lastiklerin yol sıcaklıklarına ve yüksek ısılara maruz kaldığı zamanlarda daha fazla zorlanmasıdır. Yani, lastiklerin doğru basınçta olmaması kazalara daha yakın olmalarına sebep oluyor.

arac-lastigi-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-02.jpg

Bu tür durumlarla karşılaşmamak için lastiklerinizi düzenli olarak aracın kullanım kılavuzunda belirtilen basınç ayarına göre kontrol etmek büyük önem taşıyor. Öte yandan, lastiklerin basıncını düzenli olarak kontrol ettirmek ve gerektiğinde basınç ölçer kullanarak ayarlamak da fayda sağlayacaktır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.