Arabaya biner binmez sakın bunu yapmayın! Farkına varmadan zehir soluyorsunuz

Arabaya biner binmez sakın bunu yapmayın! Farkına varmadan zehir soluyorsunuz

Arabaya biner binmez klimayı açmak, sağlık açısından gerçekten çok tehlikelilerini uzman isim sıraladı.

Klimaların bu şekilde ani olarak çalıştırılması, araç içinde biriken zararlı gazların hızla yayılmasına ve solumamıza neden olabilir. Özellikle camları kapalı ve güneş altında uzun süre beklemiş bir araca binildiğinde, içeride biriken zararlı maddeler klima ile birlikte aniden yayılır. Bu durum, birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir.

oto-klima-kokusu-nasil-giderilir2-1024x684.webpGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai'ye göre, araç içindeki hava genellikle dış ortama göre daha kirli olabilir. Özellikle taşıt kaynaklı kirleticiler, aracın içindeki hava deliklerinden ve diğer açıklıklardan içeri girer ve birikir. Bu kirleticilerin seviyeleri, dış ortamdan çok daha yüksek olabilir; örneğin, bazı zararlı bileşiklerin seviyeleri araç içinde dış ortama göre 9-12 kat daha fazla olabilir.

Klimayı ani olarak açmak, özellikle ozon gibi zararlı bileşiklerin solunmasına ve akciğerlerde ciddi hasara yol açabilir.

araba-klimasi-sogutmuyor.jpgNitrojen dioksit gibi maddeler solunum problemlerine ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilirken, karbonmonoksit oksijen yetersizliğine bağlı baş dönmesi ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca, araç içinde bulunan uçucu kimyasal bileşiklerin uzun süreli maruz kalması, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendirilebilir.

1920.jpgBu nedenle, araç içinde klimayı kullanırken dikkatli olmak önemlidir. Dr. Naurzvai, pencerelerin hafif aralık bırakılmasının zararlı gaz seviyelerini azaltabileceğini belirtse de, en etkili çözümün aracın hava sistemini dış havayı alacak şekilde ayarlamak olduğunu ifade etti.

yazin-guvenli-bir-sekilde-araba-kullanmak.jpgAyrıca, araç içindeki hava kalitesini iyileştirmek için düzenli olarak kabin filtrelerinin değiştirilmesi ve araç motorunun düzenli bakımının yapılması gerektiğini öneriyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.