Kıpkırmızı rengiyle ve kokusuyla yaz kahvaltılarının vazgeçilmezi domates, sadece lezzetiyle değil, faydalarıyla da öne çıkıyor. Domatesin faydaları saymakla bitmezken, domates suyu da en az domates kadar şifalı.
Domates, sadece lezzetiyle değil, içeriğindeki besin değerleri ile de sağlığa önemli katkılar sağlayan bir besindir. Kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan likopen, domatesin en önemli besin ögelerinden biridir.
Folat, C ve K vitamini, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral açısından da zengin olan domatesin %95'i sudur. Kalan %5'lik kısmı ise lif ve karbonhidrattan oluşur. Ortalama büyüklükteki bir domates yaklaşık 1,5 gram lif içerir.
Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan domatesteki karotenoid olan likopen, büyük bir önem arz eder.
Likopen ise yoğun olarak domatesin kabuğunda bulunur. Kabuk ne kadar kırmızıysa domates o kadar likopen içerir.
Domatesin kırmızı rengini ve antioksidan özelliğini veren likopen, pişirilmiş ve kurutulmuş olarak işlendiğinde daha da yoğun hale geliyor. Yapılan araştırmalar, salça, ketçap, domates suyu ve domates soslarının likopen içeriğinin taze domatese kıyasla %80 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Isı ve kurutma gibi işleme yöntemleri, domatesin hücre duvarlarını yıkarak likopenin daha kolay emilmesini sağlıyor.
Bu sayede işlenmiş domates ürünleri, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamada ve cilt sağlığını korumada daha da etkili hale geliyor.
1 BARDAKDAKİ MUCİZE
Domates suyu, likopen gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu, hücre hasarını azaltarak kanser riskini düşürebilir.
Potasyum ve likopen içeren domates suyu, kalp sağlığını destekler. Potasyum, kan basıncını düzenler ve kalp-damar sistemine fayda sağlar.
Lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler göz sağlığını destekleyebilir, göz hastalıkları riskini azaltabilir.
Antioksidanlar sayesinde ciltteki serbest radikal hasarını azaltabilir, kolajen üretimini artırabilir, genç ve sağlıklı bir cilt sağlayabilir.
Domates suyunda bulunan lif, LDL kolesterolün (kötü kolesterol) parçalanmasına yardımcı olur ve niasinin, yüksek kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bulunmuştur.