Bakan açıkladı! Cezalara dev zam geldi

Bakan açıkladı! Cezalara dev zam geldi

Adalet Bakanı Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 2 Mart 2024 tarihli ve 7499 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe giren hükümlerini duyurdu.

Adalet Bakanı Tunç, 1 Haziran 2024'ten itibaren verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı artık istinaf yoluna gidilebileceğini belirtti. Ayrıca, 1 Haziran 2024'ten sonra verilen kararlar için kanun yollarına başvuru sürelerinin '2 hafta' olacağını ve bu sürelerin gerekçeli kararın 'tebliğ edilmesiyle' başlayacağını ifade etti.

6.jpg

Konutu terk etmeme veya bağımlılıktan kurtulma amacıyla hastanede tedavi olma yükümlülüğüne tabi tutulan ve sonrasında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilen kişilerin maddi ve manevi tazminat talep edebileceğini de açıkladı. Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki bazı koruma tedbirleri nedeniyle yapılan maddi ve manevi tazminat istemlerinin ağır ceza mahkemeleri yerine Tazminat Komisyonuna yapılacağını belirtti.

Asliye ceza mahkemelerinde uygulanan basit yargılama usulünde, mahkeme kararlarına itiraz edilmesi durumunda yargılamayı yapacak hakimin belirlenme usulündeki değişikliklerin de 1 Haziran 2024'ten itibaren geçerli olacağını ekledi.

'ADLİ PARA CEZASI ARTIRILDI'

Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları ile kişisel verilerin yurt dışına aktarılması usulünde yapılan değişikliklerin de 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren uygulanacağını kaydeden Bakan Tunç, "Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından verilen idari para cezalarına karşı sulh ceza hakimlikleri yerine idare mahkemelerinde dava açılabileceğine dair hüküm 01 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

display-turkey-gettyimages-1016176670-0-001.jpg

1 Haziran 2024 tarihinden itibaren işlenen suçlar bakımından adli para cezaları artırılmıştır; alt sınırı 20 TL yerine 100 TL, üst sınırı ise 100 TL yerine 500 TL. 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren işlenen suçlar bakımından ön ödeme miktarı artırılmıştır; bir gün karşılığı 30 TL yerine 100 TL olarak hesaplanacaktır.

3 BİN TL'DEN 15 BİN TL'YE ÇIKTI

1 Haziran 2024 tarihinden itibaren ceza mahkemelerince doğrudan verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılmıştır. İdari para cezalarına ilişkin sulh ceza hakimliklerince 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren verilen kararlara karşı yapılacak itirazların kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılmıştır" ifadelerini kullandı.’

ADLİ PARA CEZASI NEDİR?

Adli para cezası, bir suçun cezası olarak mahkeme tarafından belirlenen gün sayısına göre hesaplanan bir meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesi gereken bir yaptırımdır.

Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre, işlenen bir suç karşılığında iki tür ceza verilebilir: hapis cezası ve adli para cezası. Adli para cezası sadece mahkemeler tarafından verilebilir, diğer devlet kurumları tarafından verilen para cezaları ise idari para cezası olarak adlandırılır. Adli para cezası, ödenmediğinde hapis cezasına dönüşebilirken, idari para cezası ödenmediğinde hapis cezasına çevrilemez.

ADLİ PARA CEZASI NEREYE ÖDENİR?

Adli para cezası, suçun mağduruna değil, devlet hazinesine ödenir. Verilecek adli para cezasının miktarı, işlenen suçun kanunda belirtilen cezasına göre değişiklik gösterir.

ADLİ PARA CEZASI ÇEŞİTLERİ

1. Doğrudan Hükmedilen Adli Para Cezası
2. Seçimlik Ceza Olan Adli Para Cezası
3. Hapis Cezasından Çevrilen Adli Para Cezası
4. Hapis Cezası ile Birlikte Hükmedilen Adli Para Cezaları

fasfa.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.