Bakan Şimşek’e reddedemeyeceği teklif: “Cezalar artık böyle ödensin”

Bakan Şimşek’e reddedemeyeceği teklif: “Cezalar artık böyle ödensin”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni torba yasadaki vergi detaylarını paylaşmıştı; vatandaştan konuyla alakalı yeni bir öneri geldi.

Vergi sisteminde adaletin sağlanmasıyla alakalı bir torba kanun hazırlığında bulunulduğu öne sürülmüştü. Konuyla ilgili açıklama da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten gelmiş, “Çok kazanandan çok vergi alma” konusu gündeme bomba gibi düşmüştü. Daha adaletli ve istikrarlı bir vergi sisteminin oluşması için torba kanun ele alınmıştı.

Öte yandan karbon ayak izinin vergilendirilmesi gerektiği üzerine açıklamalarda bulunmuştu. Konuyla ilgili bir vatandaş, sosyal medya hesabından öyle bir öneri mesajı paylaştı ki, sosyal medyanın gündemine bir anda oturdu.

LÜKS ARAÇLARIN TRAFİK CEZALARININ ARTIRILMASINI İSTEDİ

Sosyal medya platformu X’ye bir paylaşım gerçekleştiren Osman Özen adlı bir vatandaş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslendi. Lüks araçların kırmızı ışık ihlali yaparak aldıkları cezanın diğer vatandaşların ödediği kımızı ışık ihlali cezasından daha fazla olmasını isteyen vatandaş, birçok sosyal medya kullanıcısından da yorumlar aldı.

KIRMIZI IŞIK CEZASI GÜNCEL OLARAK NE KADAR?

Resmi Gazete’de yayımlanan 32380 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğince, trafik cezalarının bu yılın başından itibaren arttırılma oranı yüzde 58,46 olarak belirlenmiş, böylece 2024 yılının kırmızı ışık cezaları 1.506 TL olmuştu.

Rutin trafik kontrollerinde, mobese tespitiyle, dron kontrolleriyle verilen kırmızı ışık ihlal cezaları bu miktarda ödeniyor ve ihlali yapan herkes bu miktarı ödemek zorunda tutuluyor.

Sosyal medyada yorumda bulunan vatandaş ise lüks araçları olan kişilerin ödemesi gereken miktarın 30 katına kadar çıkabileceği isteğinde bulundu.

BAKAN ŞİMŞEK’E SESLENDİ

Vatandaş, paylaştığı mesajda "Sayın Bakanım trafik cezalarını da arabanın kasko bedeline göre artıralım. 500 bin TL değerinde arabaya binenin kırmızı ışık ihlali 1506 TL iken 5 milyon TL’lik arabaya bineninki 15.060 TL olsun” ifadelerini kullanarak Bakan Şimşek’i gönderisine etiketledi.

imzalik-001.jpg

Bu paylaşım, birçok sosyal medya kullanıcısından yorum aldı. Bazı kişiler, vatandaşın paylaşımının “Cezalar insin” anlamı taşıdığını düşünerek “Ucuz arabaya binen neden daha az ceza ödesin?” ve “Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı” yorumunu yapınca, Özen’den bu paylaşımlara yeni bir yanıt geldi.

EŞİTLİKÇİ OLMAYABİLİR AMA ADİL OLUR

İlk paylaşımı gerçekleştiren vatandaş Özen, bu mesajlara da cevap vererek şu ifadeleri kullandı: “Şu anki trafik cezaları eşitlikçi olabilir ama adaletli ve işlevsel değil. Ankara özelinde konuşayım kırmızıda duran lüks araba yok denecek kadar az. Adamın altında 15 milyon tl’lik araba ama ışık cezası 1506 TL. Arabaların kasko bedeli sistemde var zengini caydıracak, dar gelirlinin ise hayatını kaydırmayacak bir düzenleme mümkün. Eşitlikçi olmayabilir ama adaletli ve işlevsel olur.”

imzalik2-001.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.