Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100 Özel yayınında Kübra Par, Başak Şengül ve Erdoğan Aktaş'ın sorularını açıklık getirdi.
Uraloğlu’nun katıldığı canlı yayında öne çıkan satır başlıkları şu şekilde oldu.
İBB'nin talebi, Cumhurbaşkanının onayı ile Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattını kendilerine kattığını belirten Uraloğlu, 8,4 kilometre hat uzunluğu olduğunu ve iyarın açılışını yapacaklarını aktardı.
"HAVALİMANI ARNAVUTKÖY ARASINDAKİ KISMI AÇACAĞIZ"
Gayrettepe ile havalimanı arası 35,5 kilometre metro hattının 3,5 kilometrelik Gayrettepe-Kağıthane kısmını açtıklarını söyleyen Uraloğlu, Bu ay sonuna kadar Havalimanı ile Arnavutköy arasındaki kısmı açacaklarını belirtirken Halkalı kısmının da önümüzdeki sene açacaklarını aktardı.
2019'dan bugüne kadar bakanlık olarak 59,4 kilometre raylı sistem açtıklarını söyleyen Uraloğlu, İBB’nin de 47,3 kilometre açtığını söyledi.
"KÖPRÜDEN GEÇECEK BİR RAY HATTI PROJELENDİRDİK"
Marmaray günde yaklaşık 250-270 sefer yaptığını belirten Uraloğlu, 650 bin civarında insanı taşıdıklarını aktardı. Uraloğlu, ilerleyen kısımda bu hattın yetmeyeceğini belirterek, dev projeyi açıkladı. Uraloğlu, “Onun için Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek olan Gebze’den başlayıp İstanbul havalimanı Çatalca’ya kadar gidecek olan bir hat projelendirdik” dedi.
Aktaş'ın "5G’ye geçiş için bir tarih var mı?" sorusuna Uraloğlu "5G’ye geçiş inşallah 2026." Cevabını verdi.
10 yıl sonra artık bunların yetmeyeceğini gördüklerini söyleyen Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun bittiği Akyazı’dan itibaren Ankara’ya kadar yeni bir otoyol güzergahı üzerinde proje çalışmalarına bu sene başladıklarını söyledi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BAZ İSTASYONLARI DA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"
Par'ın "Yani deprem anında, afet, kriz anında iletişimin kopmaması için siz operatörler arasında birbirlerine kapasite kullanımı olanağı açtıracaksınız. Peki bize şunları yapıyoruz ki deprem anında iletişim hatları çökmesin dediğiniz ne var?" sorusuna ise Uraloğlu "Bir kere yeni baz istasyonları kurulumunu mümkün olduğu kadar sağlam binalar veya bağımsız kuleler üzerine yapalım istiyoruz. Bunu yapmaya başladık. Ama mutlaka kentsel dönüşümle beraber bunu da dönüştürmemiz gerekir." cevabını verdi.