Bankacılık işlemlerinden alınan ücret ve komisyonlar her yıl değişiklik gösteriyor. Bu yıl gelen zam sonrasında bu oran 64.77 olarak belirlendi. Ancak bazı işlemler ve hizmetler ise tamamen ücretsiz işte bankacılıkta kazandıran tüyolar...
Bankacılık işlemlerinden alınan ücret ve komisyonlar her yıl değişiklik gösteriyor. Bu yıl gelen zam sonrasında bu oran 64.77 olarak belirlendi. Ancak bazı işlemler ve hizmetler ise tamamen ücretsiz işte bankacılıkta kazandıran tüyolar...
Bankada işlem yaptıran vatandaşların en çok yakındığı konulardan birisi de işlemlerden alınan ücretler ve komisyonlar oluyor. Bu masrafların başında kredi kartı aidatı, EFT, havale gibi gündelik hayatta en çok kullanılan işlemler geliyor.
Bu alınan ücretlerden Mart 2020'de standart getirilmişti. Yıllık olarak yaşanan artışlar TÜFE'ye endekslenmişti. Bu sebeple bu işlemlerden alınan ücretler ocak ayında artıyor.
İLK ETKİ PARA TRANSFERİNDE
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı için açıklanan tüketici enflasyonu yüzde 64.77 olmuştu. Bu artışın ilk etkisi EFT,Fast ve havale işlemlerinde görüldü.
Özel bankaların müşterilerine gönderdikleri mesaja göre; mobil uygulama/internet üzerinden 4 bin 300 liranın altındaki Fast ve EFT transfer ücreti 4.22 liraya, 4 bin 300 ila 211 bin 100 lira arasındaki transfer ücreti 8.44 liraya, 211 bin 100 liranın üzerindeki transfer ücreti ise 105.52 lira olarak belirlendi.
EFT ve Fast işlemleri bankadan bankaya değişiklik göstererek bir çoğu saat saat 15.00 ve 15.30 sonrası veya hafta sonu yapılan EFT işlemleri için kullanılan ‘Geç EFT ve Fast 7/24’ masrafları 1 Aralık 2023 tarihinde normal EFT fiyatına çekilmişti. Daha önce bu işlemler yüzde 50 zam uygulanıyordu.
Birçok banka yasa gereği sayfalarını güncellemek durumda. Ancak hala daha birçok bankanın sitesinde eski tutarların her aldığı görülüyor.
ŞUBE VE ATM YERİNE MOBİLİ TERCİH EDİN
Bankacılık işlemlerinde hala daha eski usulü tercih eden vatandaşlar mobil işlemleri tercih edenlerden daha fazla masraf ödüyor.
Oysa ATM ve şube üzerinden yapılan EFT işlemleri mobil işlemlerden 3,4 kat daha pahalıya denk geliyor. Örnek olarak, mobilden 50 bin lira para gönderen biri 8.83 lira masraf öderken, ATM’den aynı parayı gönderen 31 lira, şubeden veya müşteri iletişim merkezi aracılığıyla gönderen 27 lira masraf ödemiş oluyor.
Dijital bankaların çoğu (Enpara, Papara gibi), orta ölçekli bankaların bazıları (Vakıf Katılım, Kuveyt Türk gibi) uzun zamandır EFT, Fast ve havale işlemlerinde herhangi bir ücret tahsil etmiyor.
Emekliler için ise özel bankaların bir çoğu yapılan işlemlerde indirim yapıyor veya hiç ücret talep etmiyor. Emekliler için bir başka avantaj ise bazı özel bankaların EFT ve Fast gibi işlemler için bile ücret alınmamasıdır. Emekliler yine yüksek promosyon veren bankaları tercih edebilirler. Yine aynı işlemlerden çalışanlar içinde maaşlarını taşıyarak geçerli olabilir.
Bankalar tarafından ücret alınmayan bir başka husus ise 1 yıl içinde 2 defaya mahsus olmak üzere kayıp, çalıntı, manyetik hasar, ad-soyad değişikliği ve benzeri nedenler dolayısıyla kart yenileme işlemlerinden ücret tahsil edilmemesidir. Süresi biten kartın banka tarafından yenilenmesi ise bu işlem sayısına dahil edilmiyor. Ek kartlardan ise tahsil edilen ücret asıl kartın ücretinin yüzde 50'sini geçemez.
Bu belirtilen ücretlerden farklı bir ücret alındığını düşünen vatandaşlar ise ilgili bankaya başvurabilir. Ancak buradan sonuçsuz kalınan bir durum akabinde Merkez Bankasına veya Türkiye Bankalar Birliği ya da Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdindeki ‘Bireysel Müşteri Hakem Heyetleri’ne başvuru yapabilir.
EFT/havale gibi işlemlerde para gönderirken hata yapan vatandaşa para iadesi yapılırken Merkez Bankası ya da üçüncü kuruluşlara ödenen tutarlar dışında ücret tahsil edilemez.
Tüketicinin kendi banka ATM’sinden kendi hesabına para yatırması, bakiye sorgulaması halinde ise herhangi bir ücret alınmaz.
Banka müşterisi, şubeden tüketici adına yapılan para/kıymetli maden yatırma ve kasadan havale işlemlerinden ücret talebinde bulunulmaz.
HESAP ÖZETİNDE İLK TALEP İÇİN ALINMAZ
Kiralık kasa ziyaretine ilişkin müşteriden herhangi bir ücret alınamaz.
Otomatik ödeme talimatı ile yapılan fatura ödemelerinden ücret talep edilmez.
Tüketici tarafından talep edilen dokümanın (dekont, arşiv araştırması gereken belge) düzenlenme tarihinden sonraki ilk yıl için ücret tahsil edilmez.
Anlık hesap özeti taleplerinde ilk yıl için ücret alınmaz
‘Borcu yoktur’ yazısı için ilk talepte herhangi bir ücret tahsil edilemez.
Kredi tahsis ücreti, kredinin binde 5’ini aşmaması gerekir.