Türkiye'nin diğer bölgelerinde pek popüler olmasa da, Mardin yöresinde hemen hemen herkesin tanıdığı bir besin olan hoşaflık ekşi kayısı vücudun aylık demir ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kadar zengin bir içeriğe sahiptir.
HOŞAFLIK KAYISININ FAYDALARI
Deri sağlığını korur ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Gözlere canlılık ve parlaklık kazandırır.
Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerinin oluşumunu engeller ve var olan ülserlerin iyileşmesine katkı sağlar.
Bağırsak tembelliğini önler ve sindirimi düzenler.
Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Kalp kaslarını güçlendirir ve kalp sağlığını destekler.
Safra bezlerini temizler, böbreklerin işlevlerini destekler.
Basur rahatsızlığının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
GÜNDE KAÇ TANE KAYISI YENMELİ?
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir.
Uzmanlar, bu gıdanın faydalarına dikkat çekiyor ve aynı zamanda vitamin ihtiyacını karşılamak için güçlü etkileri olan bu besinleri de öneriyorlar.
Demir, organizmamız için temel bir mineraldir ve sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Özellikle kan oluşumu ve oksijen taşınması gibi hayati süreçlerde kritik bir rol oynar.
Beslenme düzenimizde demir açısından zengin gıdalara yer vermek, enerji seviyemizi yüksek tutmamıza ve sağlıklı bir vücut sürdürmemize katkı sağlar.
İŞTE DEMİR DEPOSU BESİNLER
KURU KAYISI
Kurutulmuş meyveler arasında kuru kayısı, demir içeriği açısından zengindir. 100 gram kuru kayısıda yaklaşık 2,66 mg demir bulunur.
KIRMIZI ET
Sığır eti ve kuzu gibi kırmızı et türleri, hem protein hem de demir açısından zengindir. Özellikle sığır eti, yaklaşık 100 gramında 2,47 mg demir içerir.
ISPANAK
Ispanak, demir, C vitamini ve potasyum açısından zengin bir yeşil sebzedir.