Hemen hemen herkesin sofrasından eksik olmayan ve besinlerin de lezzetine lezzet kazan o ürün ne yazık ki fazla tüketilmesi durumunda insan sağlığını olumsuz etkiliyor ve ömrü 10 yıl kısaltıyor.
Tuz, mutfaklarda sık sık kullanılan bir bileşendir. Yemeklere lezzet veren tuz, fazla tüketildiği takdirde insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
TUZUN ZARARLARI VE SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Tuz, fazla tüketildiğinde vücuttaki sodyum seviyesini arttırabilir. Bu durumda da aşırı sodyum nedeniyle yüksek kan basıncı yani ‘hipertansiyon’ a neden olabilir.
UZMAN İSİMLER SIK SIK UYARIYOR
Özellikle uzman isimler altını çize çize tansiyon hastası olanların tuzdan uzak durması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Yüksek tansiyonun meydana gelmesiyle beraber diğer sağlık sorunları da ortaya çıkıyor.
Kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı gibi çeşitli hastalılara sebep olan yüksek tansiyon aşırı tuz tüketildiğinde de bunlara neden olabiliyor.
KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Aşırı tuz tüketimi, kalp sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği ve diğer kalp hastalıklarının riskini artıran tuz, vücudun yavaş yavaş kendini imha etmesini sağlıyor demek de yanlış bir söylem olmuyor.
Bununla birlikte böbrekleri yoran tuz aynı zamanda kemik erimesine de neden olabiliyor.
KRİSTAL KAYA TUZU TÜKETİLMELİ !
Tuzun zararlarından kaçınmak için, günlük tuz tüketimini kontrol altında tutmak önem taşıyor. Sağlıklı yetişkinlerin genellikle günde 2,3 gramdan fazla tuz tüketmemesi öneriliyor. Bunun için, işlenmiş gıdalardan ve fast food ürünlerinden uzak durmak, tuz eklemeyi azaltmak ve daha fazla taze, doğal gıda tüketmek gerekli görülüyor. Çeşitli sağlık sorunları olan bireylerin tuz tüketimini doktorlarına danışarak sınırlamaları da ayrıca önem taşıyor.