Mersin’de örtü altı üretilen erkenci şeftalinin hasadına kısa süre önce başlandı. Bu sene, verimiyle üreticisinin yüzünü güldüren şeftali, başta Rusya, Almanya ve Katar olmak üzere birçok farklı ülkeye ihraç ediliyor. Dalından özenle toplanıp paketlenen şeftalinin kilosu ise 300 TL fiyat etiketi ile kendine alıcı buluyor.
Mersin’in incisi olan şeftali ve narencinin bilinen birçok faydası da bulunduğu için, sağlık problemlerini çözmek için de insanlar tarafından bolca tüketiliyor. Özellikle sindirim sistemine olan faydasının yanı sıra bağışıklık sistemini de çelik gibi yapıyor.
Türkiye'deki şeftali üretiminin yüzde 17'sinin Mersin'de yapıldığını kaydeden Ziraat Mühendisi olan Deniz Gürbüz, “Türkiye'de şu anda şeftali üretimi 1 milyon tonun üzerine çıktı ve bunun yüzde 25'i yurt dışına ihraç ediliyor. Mersin'de ise geçtiğimiz yıl 200 bin tonun üzerinde şeftali ve nektarin üretimi gerçekleşti ve bunun yaklaşık 100 bin tonu da ihracata gitti. Bu yıl beklentimiz ise üretimi 250 bin tonun üzerine çıkarmak. Bölgemizde, başta şeftali ve nektarin olmak üzere sert çekirdekli meyvelere olan ilgi her geçen gün artıyor. Üstelik üreticilerimiz hem verimden hem fiyattan memnun” ifadelerini kullandı.