Türkiye’nin verimli topraklarından biri olan Hatay'da bahar mevsiminin başlamasıyla birçok tarım ürününün hasadına başlandı. Tarımda öncü şehirlerden olan Hatay’ın Antakya ilçesinde kayısı hasadı sürüyor.
Çiftçilik yapan ve 120 dekar alanda kayısı hasat eden Mustafa Sürmeli, 7 bin 500 ağaçlık bahçesinde bu yıl rekoltenin iyi olduğunu belirtti. Sürmeli, ürünlerinin yurt içinde 20 TL’den, yurt dışında ise 25 TL’den satıldığını ifade etti.
"SOĞUKLAMA İŞLEMİ YAPILMADIĞINDA HASAT KÖTÜ OLUYOR"
Hasattan memnun olduğunu dile getiren Mustafa Sürmeli, fiyatların geçen yıla oranla değişmediğini dile getirerek, “Rekolte gayet iyi fakat fiyatlar konusunda biraz şikayetçiyiz. Fiyatlar geçen yıla göre aynı diyebiliriz. Üretim maliyetleri 2 katına çıkarken fiyatların aynı kalması bizi biraz sıkıntıya sokuyor. Şu an kayısıda ihracat malı yurt dışına 25 TL’den gidiyor. İç piyasada ise 15 TL ile 20 TL arasındadır. Hasat da rekolte olarak gayet iyi. Çeşit özelliğine göre değişkenlik gösteriyor. Kayısı bahçesinde soğuklama işlemi yapılan ağaçlarda, verim çok iyi oluyor. Soğuklama işlemi yapılmadığında hasat kötü oluyor” dedi.
“KAYISI HASADI GEÇEN YILA GÖRE ÇOK DAHA İYİ”
Kayısı hasadının geçen yıla göre çok daha iyi olduğunu belirten işçi Mazlum Karakeçili, yevmiyelerinin 600 TL olduğunu belirterek, “Bu yıl bahçedeki ürünler fazla değil. Kayısı hasadı geçen yıla göre çok daha iyi.
Kayısı hasadın zorluğu işe çok erken kalkıyoruz. Kaldığımız yerden mesafe farkı var” ifadelerini kullandı.
KAYISININ FAYDALARI
Kayısı, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede bağışıklığa katkı sağlar, vücudu hastalıklardan korur ve oksidatif strese karşı koruyucudur.
Ayrıca kayısı bağırsak dostu olmakla birlikte cildi besler, göz sağlığını destekler ve tansiyonu dengeler.