Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Pusat köyünde Türkiye'nin en büyük arı sütü üretim işletmesinde üretim yapan Hamza Çınar, Türkiye’de yılda yaklaşık 1 ton üretilen arı sütünün 4’te 1’ini üretiyor.
Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Pusat köyünde Türkiye'nin en büyük arı sütü üretim işletmesinde üretim yapan Hamza Çınar, Türkiye’de yılda yaklaşık 1 ton üretilen arı sütünün 4’te 1’ini üretiyor.
Baldan daha çok zor üretilen arı sütü, yine çok daha fazla yüksek değere sahip olmasıyla dikkatleri çekiyor.
Bal arısının başında yer alan salgı bezlerinden sağlanan bu arı sütü, hücrelerin yenilenmesine hız kazandırarak birçok hastalığa iyi geliyor.
Arı sütü, özellikle kanser tedavisinde iyileşme sürecini hız kazandırması, kemoterapinin yan etkilerini düşürmesi ve kısırlık tedavisinde etkili oluşuyla biliniyor.
Ayrıca kolesterol ve şeker dengesini de sağlayan arı sütü kalp sağlığını korumaya da yardımcı oluyor.
Bu sene kilogramı 25 ila 30 bin TL arasında değişen arı sütünün pahası, üreticilerin de yüzlerini güldürüyor.
Elde edilen arı sütünün yaklaşık yüzde 30 ila 40'ı iç pazarın tüketimine sunuluyor. Kalan yüzde 70’in ise yurt dışına ihracı yapılıyor.
Kovanlarda 3 hücreden ancak 1 gram arı sütü toplanabiliyor.