Fındık hasadı, Karadeniz’in sahil kesimlerinde 5 Ağustos itibarıyla başladı. Türkiye'nin en fazla fındık üretiminin yapıldığı bölgelerde fındıklar harmanlanarak kurutuluyor. Patozcular, hasat edilen fındıkları kabuğundan ayırmak için çalışıyor.
ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARI VE YÜKSEK ÜCRET
Patozcular, zorlu çalışma koşullarında yılda ortalama 1,5 ay boyunca, günün yaklaşık 20 saatini patoz başında geçiriyor. Güneşli hava ve tozlu ortamda çalışan patozcular, bu yıl saatlik ücretlerini 2 bin TL'den 3 bin 500 TL'ye yükselttiklerini belirtiyor.
“YERİ GELİYOR SABAHA KADAR ÇALIŞIYORUZ”
Patoz ortaklarından Yiğit Çağan, yeni sezonun başlamasıyla yoğun bir tempoya girdiklerini söyledi. Çağan, sahil kesimindeki işlerinin yaklaşık 10 gün süreceğini, ardından orta ve yüksek kesimlere geçerek toplamda 1,5 ay boyunca çalışacaklarını belirtti. Çağan, “Gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL,” diye konuştu.
FINDIK HASADI VE ZORLUKLARI
Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım, topladıkları fındıkları patoz işlemine tabi tuttuklarını ifade etti. Yıldırım, kahverengi kokarcanın fındıklara zarar verdiğini belirterek, “Kokarca fındığa yüzde 20 civarında zarar verdi. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. Fındığın yüzde 80’i işçiliğe gidiyor,” dedi.
GÜNEŞ VE TOZ ETKİLİYOR
Mustafa Yıldırım, patoz işleminin güneş altında uzun saatler sürdüğünü ve bu sürecin yorucu olduğunu kaydetti. Hasat işleminin 2-3 hafta sürdüğünü belirten Yıldırım, “Fındığı burada kurutuyoruz, sonra patoz işlemi ve tane olarak kurutuyoruz. Sonrasında ise satmayı umuyoruz,” şeklinde konuştu.