Çocuklarınıza asla bu 5 cümleyi kurmayın! Uzmanlar kesin dille uyardı

Çocuklarınıza asla bu 5 cümleyi kurmayın! Uzmanlar kesin dille uyardı

Çocuklarla iletişim kurarken seçtiğimiz kelimelerin onların duygusal gelişimi üzerinde büyük etkileri olabilir.

Çocuk psikolojisi uzmanları, bazı yaygın ifadelerin çocukların duygusal ifade yeteneklerini sınırlayabileceği konusunda uyarıyorlar. İşte uzmanlara göre çocuklara söylenmemesi gereken bazı ifadeler...

ocuk1.webp

1. "AĞLAMA/AĞLAMAYI BIRAK"

Çocuklar, duygularını ifade etmek için ağlayabilirler. Bu sebeple ağlamaları normal karşılanır. Ancak kullanılan bu ifade, çocukların duygularını bastırmalarına ve ifade etmelerinin yanlış olduğunu düşünmelerine neden olabilir.

2. "İYİSİN, BİR ŞEY YOK"

Çocukların duygularını küçümsemek yerine, onları dinlemek ve hissettiklerini anlamaya çalışmak daha faydalıdır. Bu, onların duygularını ciddiye aldığınızı gösterir. Ancak "iyisin, bir şeyin yok" şeklindeki bir ifade duygularını önemsememek anlamına gelebilir.

ocuk2.jpg

3. "BEN DEMİŞTİM"

Bu ifade, çocuğu suçlamak ve utandırmak için kullanılır ve çocuğun kendine olan güvenini zedeleyebilir. Hatalarından öğrenmeleri için onlara destek olmak daha yararlıdır. Bu yüzden, böyle bir cümleyi hayatınızdan çıkarmalıısınız.

4. "KORKMA, KORKACAK BİR ŞEY YOK"

Çocukların korkularını geçiştirmek yerine, onları anlamaya çalışın ve korkularını yenmeleri için destek olun. Bu, onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Öte yandan özgüvenlerini de zedelemeden bir çözüm bulmada önemlidir.

ocuk3.jpg

5. "HADİ NEŞELEN" VEYA "MUTLU GÖRÜN BİRAZ"

Çocukların her zaman mutlu olmalarını beklemek gerçekçi değildir. Onlara duygularını sağlıklı bir şekilde ifade etme özgürlüğü tanımak, duygusal sağlıklarını destekler.

Bu tür ifadeler yerine, çocukların duygularını anlamak ve kabul etmek için empatik ve destekleyici bir dil kullanmak, onların duygusal sağlığı için çok daha faydalıdır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.