Bu besin resmen ölüm saçıyor! Kanser oranları arttı

Bu besin resmen ölüm saçıyor! Kanser oranları arttı

Bilim insanları incelemesi sonrasında o besinin kanser oranlarını artırdığı kanıtlandı.

Araştırmalar, işlenmiş etlerin kansere yol açabileceğini gösteriyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Uğur Coşkun da bu konuda uyarılarda bulunuyor ve kırmızı et, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdaların fazla tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların fazla tüketimi, bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırıyor. Araştırmaya göre, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, fazla miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde ise yüzde 40'dan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildi.

İŞLENMİŞ ETLER PLÜTONYUMLA AYNI KATEGORİYE KONULDU

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş etleri plütonyum ve alkol ile aynı kategoriye koydu. Bu kategorideki ürünlerin kansere yol açtığı biliniyor. WHO yetkilileri, işlenmiş et tüketiminin kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini artırdığını, ancak riskin tüketilen miktara bağlı olarak değiştiğini belirtiyor.

15554-islenmis-et.jpg

İŞLENMİŞ ET NEDİR?

Sosis, sucuk, salam, pastırma, jambon ve konserve et gibi ürünler işlenmiş et olarak kabul edilir. Bu ürünler genellikle tuzlanarak, kurutularak, tütsülenerek veya baharatlanarak işlenir.İşlenmiş etlerin fazla tüketilmesi, kanser, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir.

UZMAN TAVSİYELERİ

Uzmanlar, işlenmiş et tüketimini sınırlamayı ve kırmızı et yerine daha sağlıklı protein kaynakları tercih etmeyi öneriyor. Kırmızı et tüketmek gerekiyorsa yağsız et tercih edilmeli ve pişirme yöntemleri de dikkatli seçilmeli.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.