“Her kuş 5 bin lira ile 500 bin lira, hatta 750 bin lira gibi rakamlara alıcı buluyor" diye konuşan güvercin meraklısı Hasan Çetinkaya, şu anda binlerce insan bu hobiye ilgi gösteriyor dedi.
BU İŞİ YAPABİLMEK İÇİN MEMURLUKTAN İSTİFA ETTİ
İnsanların ilk evcilleştirdiği kuş türlerinden biri olan güvercin, Kahramanmaraş’ta folklorik kültüründe de önemli bir yer tutuyor. Çocukluk yıllarından beri bu geleneği sürdüren Hasan Çetinkaya, evinin damında oluşturduğu özel bir alanda güvercin yetiştiriyor. Çetinkaya, yetiştirdiği güvercinleri bazen bir otomobil fiyatına satarak, bu işi daha rahat yapabilmek için devlet memurluğundan istifa ettiğini dile getirdi.
5 BİN LİRA İLE 750 BİN ARASINDA FİYATI DEĞİŞİYOR
Çetinkaya, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde filo güvercini yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığını belirtiyor. Güvercinlerini 5 bin lira ile 750 bin lira arasında değişen fiyatlarla sattığını söyledi.
"10 YILDIR GÜVERCİN TİCARETİ YAPIYORUM"
İlkokul yıllarımdan beri güvercinlere meraklı olduğunu söyleyen Hasan Çetinkaya, “ Son 10 yıldır sosyal medyada aktif olarak güvercin ticareti yapıyorum. Öncesinde 13 yıl boyunca devlet memuruydum, 5 ay önce bu işte daha rahat ilerleyebilmek için istifa ettim” dedi.
Kahramanmaraş, Türkiye’de güvercin ticaretinin merkezi konumunda. Amacımız, güvercinlerimizi güneyden batı illerine ulaştırmak. Filo kuşları şu anda dünya çapında birçok ülkede besleniyor ve üretiliyor.
"5 BİN LİRA İLE 750 BİN LİRA ARASINDA ALICI BULUYOR"
Çetinkaya, yetiştirdiği güvercinlerin hemen alıcı bulduğunu vurgulayarak, "Eskiden büyüklerimiz, güvercinleri hediyeleşmek ve yavrulatmak amacıyla beslerdi. Bu bir sosyal aktiviteydi ama şu anda bu iş bir sektör haline geldi.
Bu tezgâhta her kuş 5 bin lira ile 500 bin lira, hatta 750 bin lira gibi rakamlara alıcı buluyor.