Türkiye’de maden rezervi gittikçe artmaya devam ediyor. Dünya ülkelerinin yakın kadraja aldığı Türkiye’de kritik maden rezervleri dikkat çekiyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşen Geleceğin Mineralleri Forumu 3. Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılarak flaş söylemlerde bulundu.
Bayraktar, Türkiye'nin kritik madenler konusundaki potansiyeline ayak basarak bölgesel işbirliği için hazır olduklarını söyledi. Türkiye'nin kritik madenler konusundaki potansiyeline değinen Bayraktar, son 20 yılda madencilik sektörüne yapılan yatırımlarla ihracatın sürekli artış kaydettiğini belirtti.
YENİ YILDA 570 BİN TON ÜRETECEK
Bakan Bayraktar, kritik madenlerin canlandırılması adına 2020'de Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü'nün kurulduğunu söylerken, 2022'de Eskişehir'de dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementleri rezervinin keşfedildiğini vurguladı. Eskişehir'de yıllık 570 bin ton nadir toprak elementi işleyeceğinin altını çizen Bayraktar, bir endüstriyel tesis kurmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Bayraktar, Afrika, Batı ve Orta Asya bölgeleri dahil olmak üzere tüm ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını açıkladı.
“DÜNYA GENELİNDE ENDİŞE DUYULUYOR”
Enerji dönüşümünde kritik madenlere erişim ve maliyetin önemine ayak basan Bayraktar, bu madenlerin güneş, rüzgar ve elektrikli araç sektörlerini desteklemede yetersiz olduğunu ve dünya genelinde bu konuda endişelerin arttığını da söyledi. Bu noktada uluslararası ve bölgesel işbirliğinin önemine değinen Bayraktar, forumun anlamlı ve zamanlaması açısından önemli olduğunun altını çizdi.