Türk mutfağını birbirinden farklı birçok kültüre ait yemeği bir arada barındırıyor. Kalabalık aile yemeklerinde ya da stressli bir gün sonrasında hangi yemeği pişireceğinizi dert etmek istemiyorsanız, sizin için farklı damak tatlarına uygun en çok aranan tarifleri derledik. Bugün günün menü önerisi için bu tariflerden yararlanarak şahane bir sofra hazırlayabilirsiniz. ''Bugün ne pişirsem'' diye düşünenlere işte günün menüsü...
ERİŞTELİ MERCİMEKLİ SOĞUK ÇORBA NASIL YAPILIR?
3 su bardağı yoğurt (600 gr)
1 su bardağı su (200 ml)
4 adet buz kalıbı
1 kase haşlanmış mercimek (1,5 su bardağı haşlanmış mercimek)
1 kase haşlanmış erişte (1,5 su bardağı haşlanmış erişte)
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Hazırlanışı
Öncelikle tencereye yıkadığımız yeşil mercimekleri alalım.
Üzerine geçecek kadar suyu ilave ederek kaynamaya bırakalım.
Yaklaşık 30 dakika haşlandıktan sonra yeşil mercimeklerimizi kontrol ederek ocaktan alalım.
Diğer taraftan eriştelerimizi de ayrı bir tencereye alıp üzerine su ilave ettikten sonra kaynamaya bırakalım.
Genişçe bir kaseye 3 su bardağı yoğurdu alalım.
1 su bardağı kadar su ekleyerek tel çırpıcı ile çırpalım.
Yoğurdu pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırptıktan sonra üzerine haşladığımız ve suyunu süzdüğümüz erişteleri yine suyunu süzdüğümüz yeşil mercimekleri, 1 tatlı kaşığı kadar tuzu ve 2 diş ezilmiş sarımsağı ilave edelim.
Ardından tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
Son olarak istediğimiz kadar buz küpü ilave edelim.
Çorbamızın üzeri için uygun bir tavaya 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağını alıp ısıttıktan sonra 1 yemek kaşığı kuru naneyi ilave edelim.
Naneyi kızdırdıktan sonra hazırladığımız sosu çorbamızın üzerine gezdirelim.
Erişteli soğuk çorbamız artık servise hazır. Kaselere paylaştırarak servis edebilirsiniz.
RİSOTTO NASIL YAPILIR?
2 su bardağı arborio pirinci (veya sade pirinç kullanabilirsiniz)
1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
200 gram mantar (isteğe bağlı olarak çeşitli mantarlar kullanabilirsiniz)
3 yemek kaşığı tereyağı
4 su bardağı tavuk suyu (sıcak)
Yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
Taze kekik veya maydanoz yaprakları (süslemek için)
Yapılışı:
1. Orta boy bir soğanı ince ince doğrayın.
2. Mantarları temizleyerek üzerindeki tozu ve kirleri uzaklaştırın. Ardından istediğiniz şekilde dilimleyin.
3. Tavuk suyunu önceden hazırlayarak kullanıma hazır hale getirin. Eğer hazır tavuk suyunuz yoksa, suyu kaynatıp tavuk suyu tabletleri veya doğal baharatlar ekleyerek tavuk suyunuzu yapabilirsiniz.
4. Bir tencereye tereyağını ekleyin ve eritin.
5. İnce doğranmış soğanları ekleyerek hafifçe kavurun.
6. Dilimlenmiş mantarları ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
7. Pirinçleri tencereye ekleyin ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
8. Tavuk suyunu yavaşça ekleyin ve pirinçler suyu çekene kadar karıştırın.
9. Karışıma rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin ve karıştırarak kremalı bir kıvam elde edin.
10. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
11. Risotto kıvamını aldığında ocaktan alın ve üzerini taze kekik veya maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
PROFİTEROL NASIL YAPILIR?
Yarım paket margarin
1 su bardağı su
1 su bardağı un
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
Kreması için;
500 ml süt (2,5 su bardağı)
1,5 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 paket vanilya
Sosu için;
1 pk hazır çikolata sosu