Kocaeli'de iddiaya göre, malulen emekli olmak, ÖTV muafiyetli araç almak veya engelli raporu almak isteyen onlarca şüpheli sahte rapor aldı. Polisin çalışmasıyla çökertilen çeteden, aralarında doktorlarında bulunduğu 22 örgüt üyesi, 4 örgüt lideri olmak üzere toplam 182 şüphelinin yargılanması sürüyor.
Alınan bilgiye göre bir hastanenin yetkilileri, 2017-2018 yılında sağlık kurulu muayene sürecinde bazı hastaların, gerek tıbbi gerekse de SGK medula doktor sisteminden yapılan sorgulamada kendilerine ait olmadığı değerlendirilen belgeler sunarak engelli ve emeklilik konularında haksız sağlık raporu almaya çalıştıklarını belirledi. Geriye dönük olarak tarama yapıldığında 196 sahte belgenin olduğunu belirleyerek suç duyurusu gerçekleştirildi. Cumhuriyet savcılığınca yapılan soruşturma sonucunda teknik ve fiziki takip verileriyle olaya ilişkin şüpheliler belirlendi.
SAHTE RAPOR DÜZENLEDİLER
Çoğu hastaların uyku aknesi, epilepsi tanısı, diyabet (şeker hastalığı) hipertansiyon ve hiperlipidemi (kolesterol yüksekliği) hastalığına ilişkin sahte belgeler sunarak malulen emekli olmaya, ÖTV muafiyetli araç almak veya engelli sağlık kurulu raporu almaya çalıştıkları tespit edildi. Hastaneden çıkarılan sağlık kurulu raporlarına bakıldığında tüm raporların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden yararlanmak maksadı ile başvurulduğu saptandı. Şüphelilerin sahte rapor düzenledikleri veya başkalarına ait raporları kullandıkları yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Örgüt üyeleri arasında hastane çalışanı, doktor ve sekreteri, eczacı ile rapor sahte rapor almak isteyen 182 şahıs hakkında soruşturma başlatıldı.
46 TUTUKLAMA
Olaya ilişkin yapılan çalışmada 182 kişi gözaltına alınırken; 22 örgüt üyesi, 4 örgüt lideri ve raporu almak için bu organizasyonla irtibata geçen şüpheliler ise azmettirici konumunda değerlendirileceği dosyaya eklendi. Bu şahıslardan 46'sı tutuklanırken diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı açıklandı.
İDDİANAME ORTAYA ÇIKTI
Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede H.Y.; kurduğu ve liderliğini yaptığı şebekenin, haksız heyet raporu almak isteyen kişilere aracılar vasıtasıyla ulaştığı, bu şahıslardan para almak suretiyle (kişi başı ortalama 25 bin TL) sahte belgeler ve başkalarına ait tahlilleri bir araya getirdi. Hastanelerdeki kamu görevlileri ile irtibata geçerek rapor sırası almaktan, kan ve sair biyolojik unsurları değiştirmeye kadar her türlü sahtecilik faaliyetini gerçekleştirdiği, sahte heyet raporu aldırdığı tape kayıtları ve fiziki takip ve fotoğraflar ile sabitlendiği tespit edildi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Olayla ilgili davanın 2. celsesi Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. Duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan sanıklarda dahil edildi. Tutuklu sanıklar ise davaya katılmadı. Olaya ilişkin ifadeleri alınan sanıklar, raporların sahte olduklarını bilmediklerini, sıra alma konusunda H.Y'nin kendilerine yardımcı olduklarını ancak kendisine para vermediklerini belirtti.
Mahkeme heyeti, ifadesi alınamayan sanıkların ifadesinin alınması için duruşmayı ileri bir tarihe ertelediğini duyurdu.
SAHTE BELGENİN FATURASI AĞIR OLUYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu, soruşturmalar kapsamında re’sen, ve ihbarlar üzerine engelli raporu ile emekli olmuş kişilerden yeniden rapor istediği biliniyor. İkinci raporda sahte belge ortaya çıkarsa emeklilikler iptal ediliyor. Bu kişilerden, bağlandığı tarihten itibaren ödenen aylığı faiziyle ödemesi istenirken, sahte rapor almak için şebekelere on binlerce lira ödeyenler, aldıkları parayı da SGK’ya iade etmek zorunda kaldıkları belirtiliyor.
Ayrıca Türk Ceza Kanunu yönünden de işlem gerçekleşiyor. Resmi belgede sahtecilik yapan, sahte resmi belgeyi kullanan kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar cezalandırılırken, bunlar hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan dört yıldan az olmamak üzere 10 yıla kadar hapis cezası ve elde edilen menfaatin iki katından az olmamak üzere adli para cezasına çarptırabiliyor.