Traktörü olan çiftçiler kara kara düşünecek! Bunu yapmayan 100 bin TL'sinden olacak

Traktörü olan çiftçiler kara kara düşünecek! Bunu yapmayan 100 bin TL'sinden olacak

Traktörü olan çiftçiler başını taşlara vuracak. Ceplerinden 100 bin TL çıkacak.

Türkiye'deki tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, pazar maliyetlerinin artması sebebiyle geçim sıkıntısı çekebiliyorlar.

Devlet çiftçilere teşvik amacıyla destek verse de, yüksek enflasyon üreticileri oldukça olumsuz etkiliyor.

Tarım makineleri ve traktörlerin bakımı konusunda 28 yıllık deneyime sahip olan Serhat Kaya, çiftçilere önemli bir uyarıda bulundu.

Kaya, özellikle kış sezonunda kullanılmayacak olan traktörlerin düzenli bakımının yapılmaması durumunda, çiftçilerin ciddi maliyetlerle karşı karşıya kalabileceklerini vurguladı.

Eskişehir'de 28 yıldır tarım makinelerinin tamiri ve bakımıyla uğraşan Kaya, traktör kullanıcılarının bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

aw093062-03.jpg

Sonbaharın sona ermesiyle birlikte, hasat dönemi sona erdi ve çiftçiler tarla ekim işlemlerini tamamladıktan sonra traktörleri garajlarına çekmeye başladı.

Tarım işlerinde yaygın olarak kullanılan traktörler ve diğer tarım araçları, bu dönemde önemli ölçüde zarar görebilir.

Traktörlerin bir sonraki sezon için kullanılmayacak olmaları, bakımın büyük önem taşıdığını vurguluyor. Eskişehir'de 28 yıldır traktör tamiri ve bakımı işleriyle uğraşan Serhat Kaya, bakımın önemine dikkat çekerek, ortaya çıkabilecek sorunların maliyetinin 100 bin liradan başladığını ifade etti.

aw093062-02.jpg

Ayrıca, kontrol edilmemiş traktörlerin 20 litre kadar fazla yakıt tükettiğini belirten Serhat Kaya, bu durumun hem çiftçilerin bütçesini zorlayacağını hem de çevreye zarar vereceğini vurguladı.

TRAKTÖRLERİ MUHAFAZA EDERKEN DİKKAT EDİN

Serhat Kaya, bakımlarda mekanik ve elektrik aksamın kontrol edildiğini söyledi. Traktörleri genel olarak komple elden geçirdiklerini belirten Serhat Kaya, ilk kontrolü traktör sahibinin yapması gerektiğinin altını çizdi.

aw093062-04.jpg

Traktör sahiplerinin yağını suyunu kontrol ederek onları bir genel olarak kontrol etmesi gerektiğini aktaran Kaya, aracı muhafaza ederken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Traktörleri kapalı yerlerde muhafaza etmeleri daha mantıklı oluyor. Çünkü soğuk görmüyor, cereyan yapmıyor, kış sezonu görmediği için daha iyi olur. Branda ile örtmesi de daha iyidir. Yani kışın karda, kar suyu biraz kaporta aksamını mahvediyor, boyayı olumsuz etkiliyor. Ondan sonra ara sıra bir hafta içinde ya da 3-4 gün içinde ara sıra çalıştırmaları daha mantıklı akünün deşarj olması, motorları beyinli traktörler olduğu için kendini bir yenilemesi lazım”

aw093062-01-1.jpg

MALİYETİ 100 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Serhat Kaya, traktörlerde yapılmayan bakımların gücü 15 beygire kadar düşürebileceğini belirtti.

Kaya, traktörlerde yapılmayan bakımların gücü 15 beygire kadar düşürebileceğini belirtirken bakımların ihmal edilmesi ve traktörün kapalı bir ortamda saklanmaması durumunda, traktörün çalışmaması, performansının düşmesi ve istenen güce ulaşamaması gibi sorunlar ortaya çıkabileceğini de ifade etti.

aw093062-05-1.jpg

Ayrıca, bu bakımların maliyetlerinin 5 bin liradan başlayıp 17-18 bin liraya kadar çıkabileceğini dile getiren Kaya, bakımların ihmal edilmesinin motor gücünü azaltabileceğini, yakıt tüketimini artırabileceğini ve yağlama sisteminin zayıflamasıyla ilgili sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Bakım yapılmadığı durumda ise maliyetin 100 bin liradan başlayabileceğini belirtiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.