Canan Karatay "Asla ama asla kullanmayın" dedi. Tıp dünyası ikiye bölündü

Canan Karatay "Asla ama asla kullanmayın" dedi. Tıp dünyası ikiye bölündü

Son günlerde Prof. Dr. Canan Karatay'ın güneş kremleri hakkındaki çarpıcı açıklamaları, tıp dünyasında büyük bir tartışma başlattı.

Canan Karatay, güneş kremlerinin kanser riskini artırdığını iddia ederek, özellikle yüksek korumalı kremlerin vücuda D vitamini alımını engellediğini savundu. Bu görüşler, uzmanlar arasında farklı reaksiyonlara yol açtı.

kremkpk-xqju-cover.webpDermatolog Doç. Dr. Ezgi Özkur, güneş kremlerinin güneşin zararlı etkilerinden korunmak için önemli olduğunu vurgulayarak, güneş kremi kullanımının D vitamini eksikliği yaptığına dair bilimsel verilerin olmadığını belirtti. Özkur'a göre, güneş kremi, cilt kanseri riskini azaltmada etkili bir araç olarak kabul ediliyor.

t25-canan-karatay-uyardi-sofr-717.webpÖte yandan, göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, güneş kremlerinin içerdiği kimyasalların bazılarının kanserojen veya hormon bozucu olabileceğini belirtti. Küçükusta, bu nedenle güneş kremlerinin bilinçli kullanımının önemli olduğunu ifade etti.

Ayrıca, güneş kremlerinin D vitamini sentezini olumsuz etkileyebileceğine dair bilgiler üzerinde durdu.

600570.jpgKaratay'ın ayrıca, öğle saatlerinde güneş ışığı almanın faydalı olabileceği yönündeki iddiası da uzmanlar arasında farklı yorumlara neden oldu.

Doç. Dr. Özkur, öğlen saatlerinde güneşin dik geldiği zamanlarda güneş yanığı riskinin artabileceğini belirtirken, Prof. Dr. Küçükusta ise öğlen vaktinde kısa süreli güneş banyosunun yeterli olabileceğini savundu.

t25-prof-dr-canan-karatay-eti-921.webpİç hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Yener Gün ise cilt kanserinden korunmak için 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe fazla maruz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.