Sağlık alanında uzmanlaşan isimler, bazı gıdaların uzun dönemde insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceği konusunda düzenli olarak uyarılarda bulunmaktadır. Bu konuda sıkça ifade edilen görüşlerden biri de Prof. Dr. Canan Karatay'a ait...
Karatay, özellikle beyaz un, pirinç, makarna, margarin, işlenmiş et ürünleri, patates, hazır meyve yoğurtları, hazır kahveler, hazır meyve suları ve mısır özü yağı gibi besin maddelerinin tüketiminin insan sağlığına zararları konusunda toplumu bilinçlendirmeye çalışmakta. Prof. Dr. Karatay, bu tür gıdaların tüketiminin azaltılması gerektiğini ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesinin önemini vurguladı. Sağlıklı beslenme konusunda toplumun dikkatini çekmeye devam eden Karatay, beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerin uzun vadede olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.
Ünlü beslenme uzmanı Dr. Canan Karatay, geleneksel tatlandırıcı balın aşırı tüketiminin zararlarına dikkat çekerek, balın sağlık için olumsuz etkilerini vurguladı. Balın fazla miktarda alındığında sağlığa zarar verebileceğini belirten Karatay, özellikle şeker içeriği nedeniyle tüketimine karşı uyarılarda bulundu.
Ayrıca şekerin zararlarına da değinen Karatay, şekerin 'tatlı bir zehir' olduğunu ve çocuklara şeker yerine daha sağlıklı alternatifler sunulması gerektiğini ifade etti.
Beyaz unun işlenmesi sırasında kaybedilen besin değerlerine de işaret eden Karatay, rafinasyon işlemiyle elde edilen beyaz unun vitamin ve mineral yönünden fakir olduğunu ve bu nedenle tüketiminin sınırlı olması gerektiğini savundu.
Patatesin sindirim zorlukları ve aşırı tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Karatay, patates tüketiminin kişisel sağlık durumlarına göre dikkatli yapılması gerektiğini belirtti.
Pirinç tüketiminin de dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayan Karatay, özellikle yağ ile birlikte tüketildiğinde kilo artışına yol açabileceğini ve tip 2 diyabet riskini artırabileceğini ifade etti. Karatay, pirinç tüketiminin haftada iki kez sınırlı tutulması ve esmer pirinç tercih edilmesi yönünde önerilerde bulundu.
Makarna tüketimi kilo artışına yol açmaktadır. Bu görüş makarnanın yağ ve çeşitli malzemelerle zenginleştirilerek hazırlanması sonucu ortaya çıkan kilo alımı vakalarından kaynaklanmaktadır. Ancak, makarna yalnızca yanlış pişirme yöntemleri ve aşırı yağ kullanımı ile birleştirildiğinde sağlık için risk oluşturabilir.