Ekonomideki kriz Türk Lirası'nı olumsuz etkilenmesine neden oldu. TL'de değer kaybı yaşanırken, Darphane bu duruma yönelik bozuk paralarda düzenlemeye gitmişti. Pandemi sürecinde dünya genelinde değerli madenlerin fiyatlarında artış olunca, bozuk para basım maliyetleri de artarak kendi değerini geçmişti.
TL'deki değer kaybı sonrasında bazı bozuk paraların içsel değeri metal değerinden daha fazla olmuş, hurdacılar bu paraları toplayarak eritmeye başlamıştı. Darphane, basım maliyetlerinin artmasıyla zorunlu olarak yeni düzenlemeler yapmak zorunda kalmış ve yıllar sonra bozuk paralarda gramajlar ve boyutlarda değiştirildi.
Bu süreçte bozuk paraların ağırlıkları eskisine göre değişti. 1 lira 8.2 gramdan 6.6 grama, 50 kuruş ise 6.8 gramdan 5.5 grama düşürülmüştü. Para kalınlıklarında da yarım milimlik oynamalar olmuş, ilk etapta 1 lira ve 50 kuruşların piyasaya sürüldüğü, sonrasında ise 1, 5, 10 ve 25 kuruşlarla ilgili çalışmaların devam ettiği aktarılmıştı.
OTOMOTLAR BOZUK PARALARI YUTUYOR!
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde, Türkiye'de 84 milyon nüfusa sahipken yılın ilk altı ayında vatandaşların cebine toplam 699 milyon 197 bin 945 liralık bozuk para girdiği bilgisini paylaştı. Bu verilere göre, 1 TL'nin en fazla tedavüle giren madeni para olduğu ve 25 kuruşluk madeni paranın üretiminin askıya alındığı ifade edildi.
Yaşanan değişimler nedeniyle bazı otomatlarda daha hafif ve küçük olan yeni bozuk paraların tanınmadığı, hatta bazı durumlarda otomatlar tarafından yutulduğu gibi şikayetler vatandaşlar tarafından dile getirilmişti. Otomat şirketleri ise sistemlerini yenileyerek yeni bozuk paraları tanımlayarak bu sorunu çözmeye çalışıyorlar.