Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Uzman isim uyardı 'İki bölgeye dikkat'

Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Uzman isim uyardı 'İki bölgeye dikkat'

Aşırı sıcakların depremlerle ilişkisi olup olmadığı konusu merak konusu haline geldi. Bu konuda görüşlerini açıklayan Prof. Dr. Okyan Tüysüz, konuyu detaylarıyla açıklığa kavuşturdu.

Türkiye'de bu yaz mevsiminde sıcak hava dalgası oldukça şiddetli bir şekilde hissediliyor. Özellikle Temmuz ayıyla birlikte artan aşırı sıcaklar günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Türkiye aşırı sıcak hava dalgası altına giriyor: Uzmanlar 'Pazar gününe dikkat' diyerek uyardı | İstanbul Haberleri

İstanbul gibi bölgelerde nem oranı zaman zaman yüzde 100'e kadar çıkarak vatandaşların solunumunu zorlaştırıyor. Ayrıca, aşırı sıcakların etkisi altında olan bu günlerde ülke genelinde sık sık depremler de meydana geliyor. Son olarak dün, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde 4.9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı, bu da dikkatleri çekti.

Afet Yönetimi Uzmanı Özmen: Deprem yaklaşık 480 yıldır suskun, kırılmayan bir fay hattı üzerinde meydana geldi

Herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmayan depremler sonrası akıllara yine "Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Sıcaklıklar ile deprem arasında doğrudan bir ilişki kurulabilir mi?" soruları geldi.

Deprem bölgesinde 100 milyon ton enkaz çıkması bekleniyor

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Okyan Tüysüz, Habertürk'ten Mesut Yar'ın sorularına şu yanıtı verdi:

"OLAĞAN DIŞI BİR DURUM YOK"

Türkiye'de 485 bilinen fay var. En azından 500'ün üzerinde fay var. Bunlardan bir tanesi deprem üretse ülkede deprem etkinliği sürmüş oluyor. Herhangi olağan dışı durum yok. Özellikle 4-5 gibi depremler her an meydana gelebilir. Buna başka anlamlar yüklemek manasıdır.

"AŞIRI SICAKLAR DEPREMİ TETİKLEMEZ"

Depremle sıcak ilişkisinden bahsedemeyiz. 6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken oldu. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi. Sıcaklıklar, soğukluklar ve diğer meteorolojik olaylarla depremin ilgisi yok. Meteorolojik olaylarla depremin, özellikle sıcaklıkların hiçbir ilgisi yok.

Aşırı sıcaklar deprem riskini artırır mı? - Kocaeli Fikir Gazetesi

"MARMARA VE BİNGÖL YEDİSU'YA DİKKAT"

Büyük deprem beklentisi olan yerler Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgeler. Buralar artık zamanını doldurmuş herhangi bir zamanda olabilecek depremler. Maalesef ne toplum ne kişi ne idare olarak depreme hazır olduğumuz söylenemez.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.