Çiftçileri yıkan haber geldi ‘100 bin lira zarar edecekler’

Çiftçileri yıkan haber geldi ‘100 bin lira zarar edecekler’

Çiftçileri yakından ilgilendiren haber geldi. Tarlalarda 100 bin liralık zarar ortaya çıktı.

İlkbahar aylarında beklenen yağışın olmaması sebebiyle kuraklık o bölgelerde baş gösterdi. Ülke genelinde olduğu gibi bu durum Yozgat’ta çiftçiyi de olumsuz etkiledi.

Yağış yetersizliği nedeniyle birçok bölgede ekili hububat alanları sararmaya başladı. Yerköy ilçesine bağlı Kömüşören köyünde hububat tarlalarında kuraklık çiftçileri zor duruma soktu.

Ekinler başağa dönüşmeden sararıp kurumaya başlaması üzerine çiftçiler, mağduriyetlerinin dile getirerek yardım beklediklerini ifade etti. Mahsulün tarlada kaldığı aktaran Kömüşören köyünde çiftçiler, arpa ve buğday ekili tarlalarını hayvanlarına saman yapmak için kullanılacaklarını söyledi.

aw212062-06.jpg

VATANDAŞ'TA ZOR DURUMA GİRECEK

Köylerinde yüzde 90 oranında hububat ekili tarlalarda kuraklık yaşandığını aktaran Kömüşören köyü muhtarı İbrahim Karataş, çoğu tarlaya biçer girmeyecek arazileri olduklarını ve burada hayvanların yayılacağını söyledi. Bu durumun vatandaşı da zor duruma sokacağını dile getiren Muhtar İbrahim Karataş, “Gerçekten çok zor durumdayız, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kuraklık sigortası pahalı olduğu için yaptıramamıştık. Zarar tamamen köylüden çıkacak. Devletimizin bizi gözetmesi lazım, zor durumdayız ama şu an yapacağımız bir şey yok. Devletimizin yardımını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

aw212062-04.jpg

100 BİN LİRA ZARAR ETTİ

60 dönüm hububat alanının tamamı kuruduğunu ifade eden Karataş, 60 dönüm alana 100 bin lira para harcadığını ve büyük zararda olduğunu söyledi.

Kömüşören köyü çiftçilik yapan Sefa Çağlar’da normal sigortam yaptırdıklarını ancak kuraklık sigortası priminin yüksek olduğu için yaptıramadıklarını ifade etti. Kuraklık nedeniyle hububatın sararıp kuruduğunun altını çize Çağlar, artık bu alanlar ancak hayvanların yayılabileceğini söyledi ve şunları ekledi:

“Ben 200 dönüm alana buğday ekmiştim, sulayabildiğim tarladan verim alacağım kıraç tarladan verim almayacağım. Buralar hayvanlara yem bile olmayacak kadar kötü durumda.”

aw212062-05.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.