Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan küçükbaş hayvancılık destekleri başlıyor. Yetiştiriciler, 1 Eylül itibariyle birliklere üye olarak bu desteklerden faydalanabilecekler.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılıkla ilgili destekler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Çelik, "Birliklerimize üye olan 300 bin yetiştiricimizin bu desteklerden kesinlikle yararlanmasını istiyoruz" dedi.
Çelik, Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği'nde yer alan küçükbaş hayvancılık destekleriyle ilgili olarak, bu yıl ilk kez anaç koyun ve keçi yerine kuzu ve oğlak desteklerinin sağlanacağını hatırlattı. Yetiştiricilerin, Birliğe üye olmaları durumunda kuzu ve oğlak desteklerinin yanı sıra sürü yöneticisi istihdam desteklerinden de faydalanabileceklerini belirtti.
Ayrıca, kuzu ve oğlakların tümüne koyun-keçi vebası aşısı yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemi'ne (VETBİS) kaydedilmiş olması gerektiğini vurguladı. Ancak, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ve Gökçeada da dahil olmak üzere Çanakkale'nin Avrupa yakasında bulunan işletmelerde koyun-keçi vebası aşı şartı aranmayacak.
‘BİRİNCİ DÖNEM BAŞVURU YAPAMAYANLAR İKİNCİ DÖNEME BAŞVURABİLECEK’
Her kuzu ve oğlak için bir kez destekleme ödemesi yapılacağını, ödemelerin iki dönem halinde gerçekleştirileceğini bildiren Çelik, şunları kaydetti:
"Başvuruların birinci dönemi için, destekleme yılı eylül ayının ilk iş gününde başlayıp aralık ayının ilk iş gününe kadar devam edecektir. İkinci dönem için ise bir sonraki yılın nisan ayının ilk iş gününde başlayıp 15 Haziran tarihine kadar devam edecektir. Dolayısıyla yetiştiricilerimizin belirtilen dönemlerde destekleme başvurusunu üyesi oldukları birliğe dilekçeyle yapmaları hususunda hassas davranmaya davet ediyorum. Birinci dönemde başvuruda bulunan yetiştiricilerimiz ikinci dönem içinde başvuru yapmış sayılacak ancak birinci dönemde başvuru yapamayanlar ise ikinci dönemde başvuru yapabilecektir. Yetiştiricilerimizin belirtilen süreler içinde başvurularını yapmaları desteklerden faydalanmaları adına son derece önemlidir. Birliklerimize üye durumunda olan 300 bin yetiştiricimizin bu desteklerden mutlak surette faydalanmasını istiyoruz."