Çocukların ekran süreleri ortaya çıktı: En çok bu uygulamada vakit geçiriyorlar

Çocukların ekran süreleri ortaya çıktı: En çok bu uygulamada vakit geçiriyorlar

Son yıllarda dijitalleşme ile birlikte artan teknoloji kullanımı sebebiyle ebevynlerde ister istemez günlük yaşantıda çocuklarını ekrana maruz bırakabiliyor. Ancak uzmanlar ebevynleri çocukların çok sık gün içerisinde ekrana maruz kalmaması gerektiği konusunda uyarıyor.


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılında gerçekleştirdiği Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, dijital çağın çocuklar üzerindeki etkisini ortaya çıkarttı. Araştırma sonuçları, teknoloji kullanımının çocukların günlük yaşamlarında giderek daha kritik boyutlara ulaştığına da dikkat çekti.


EN ÇOK YOUTUBE’DA ZAMAN GEÇİRİYORLAR


Araştırma verilerine göre; Düzenli cep telefonu kullanan çocukların yüzde 32.6’sı telefonlarını en az yarım saatte bir kontrol ediyor. Bu oran 11-15 yaş grubunda yüzde 42.8’e kadar yükseliyor. Çocukların sosyal medya kullanım alışkanlıkları incelendiğinde, YouTube’un yüzde 96.3’lük kullanım oranıyla açık ara birinci sırada olduğu görülüyor. Bunu Instagram yüzde 41.5 ve TikTok yüzde 26.2 ile takip ediyor.


TÜİK verilerine göre, dijital platformlarda geçirilen sürenin artış göstermesiyle birlikte çocukların ekran dışı sosyal aktivite becerilerini de kritik oranda etkiliyor. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 34.4’ü ekran başında daha fazla zaman geçirdikleri için daha az kitap okuduklarını belirtirken, yüzde 33.3’ü ders çalışmaya daha az zaman ayırdığını ifade ediyor. Ayrıca, çocukların yüzde 25.5’i aileleriyle daha az vakit geçirdiklerini bildiriyor.


HAFTASONU EKRAN SÜRESİ ARTIŞ GÖSTERİYOR


TÜİK verilerine göre, hafta sonları ekran başında geçirilen süre daha da artıyor. Düzenli internet kullanan çocukların yüzde 53.6’sı hafta sonları günde en az iki saat internette vakit geçiriyor. Bu durum özellikle 11-15 yaş grubunda daha da artıyor. Bu yaş grubundaki çocukların yüzde 63.5’i hafta sonları günde en az iki saatlerini internet kullanımına ayırıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.