Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yüksek kesimlerde yetişen, kuzu kulağıgiller familyasının ekşimsi tadıyla kiviyi andıran ve muz gibi soyularak yenildiği için 'yayla muzu' da denilen ışkın bitkisi tezgahlarda yerini almaya başladı.
Dağlarda karın erimesinin ardından olgunlaşmasıyla bölgede yaşayan birçok vatandaşa gelir kaynağı olan ışkın, Batman’ın Sason ilçesine bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar dağlardan kopardıkları Işkın bitkisini ilçe merkezine getirerek tezgahlarda satışa çıkarmaya başladı.
O HASTALIKLARA İLAÇ GİBİ GELİYOR
Kilosu 150 liradan satışa çıkan Işkın ailelerin geçimini sağlıyor. Dağlarda toplanan Işkın bitkisinin başta kalp rahatsızlığı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmesi üzerine vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor.
Zülküf Ebinç, yüksek dağlardan kopardığı ışkın bitkisini ilçede satarak ailesinin ekonomisine katkıda bulunduğu ifade eden Ebinç, ışkının birçok hastalığa ilaç gibi geldiğini, başta kalp rahatsızlığı olmak üzere tansiyon rahatsızlığı ve şeker hastalığına ilaç gibi geldiğini söyledi.
KİLOSU 150 LİRADAN SATILIYOR
Sabah erken saatlerde grup olarak çıkıp yüksek dağlardan kopararak getirdikleri ışkının kilosunu 150 liradan sattıklarını ifade eden Ebinç, “Kilosunu 150 ile 200 lira arasında satıyoruz. Herkes çok tercih ediyor. Günlük 150 kilo toplayarak satıyoruz. Bu bitkiyi koparabilmek için gece saat 03.00 gibi yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 saat yol yürüyoruz. Çok yüksek yerde yetiştiği için dönüşümüz akşamı buluyor” ifadelerini kullandı.