Adana’da birçok üreticinin gelir kapısı olan limon, bu yıl dalında kaldı.
Bahçede kilogram fiyatı 1 liranın altına düşen limon, ülke genelinde market raflarında ise 20 lirayı aşan fiyatlarda satılıyor.
Fiyat uçurumunun tüketiciyi etkilediğini dile getiren Adana Tarım Platformu Başkanı Cahit İncefikir, "Ayrıca dönem dönem uygulanan ihracat yasağı da pazarı elimizden kaçırmamıza neden oldu. Kasım ayına kadar hasat edilmesi gereken limon dalında kalarak raf ömrünü yitirdi" dedi.
Adana, Türkiye'nin narenciye ihtiyacının önemli bir kısmını karşılasa da, bu yıl limon üreticilerini zor durumda bıraktı.
Kilogram başına 1 liranın altına düşen limon bahçelerde, market raflarında ise 20 ile 25 lira arasında satılıyor.
Adana Tarım Platformu Başkanı Cahit İncefikir, bu fiyat uçurumunun tüketicileri ve üreticileri olumsuz etkilediğini vurgulayarak, rekoltenin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle limonların dalında kaldığını ifade etti.
Geçen yıl 5,6 milyon ton civarında olan rekoltenin bu yıl 8 milyon ton olarak beklenmesiyle birlikte, İncefikir, limon ihracatının dikkatli bir şekilde planlanması gerektiğini belirtti.
"ÜRÜNLER YUMUŞAMAYA BAŞLADI"
Bahçede neredeyse bedavaya satılamayan limonun ülke genelinde marketlerde fahiş fiyatlara satışa sunulmasına vurgu yapan İncefikir, "Bu fiyat farkı tüketicinin alımını zorladı. Ayrıca dönem dönem uygulanan ihracat yasağı da pazarı elimizden kaçırmamıza neden oldu. Kasım ayına kadar hasat edilmesi gereken limon dalında kalarak raf ömrünü yitirdi. Ürünler yumuşamaya başladı. Dalında kalan limon kalitesini yitirdi. İhracat boyunu yitirdi. Üreticinin sıkıntısı, ürünü pazara sokamaması oldu. Artık ağaçlar budamaya girmek zorunda. Ürünleri kaldırmak gerekiyor. Limonun sanayiye sokulup meyve suyu, konsantre alanında kullanımı genişletilmelidir. Bunun yanı sıra iyi depolarda ihracat dönemine kadar muhafaza edilebilir” diye konuştu.