'60 ülkeye ihracatı yapılıyor' 'Bahçede 5 liradan alıcı buldu' 'Böbrek taşlarını döküyor'

'60 ülkeye ihracatı yapılıyor' 'Bahçede 5 liradan alıcı buldu' 'Böbrek taşlarını döküyor'

Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilen, uygun koşullarda aylarca depolanabilen coğrafi işaret tescilli dünyaca meşhur 'Lamas' limonunun hasadına başlandı.

Ülkemizde tüketilen limonun yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'de karşılanıyor. Bahçede 50 kuruş ile 1 TL’den satılan erkenci cins mayerde hasadın sonuna gelindi. 6-7 ay depoda saklanabilen coğrafi işaret tescili bulunan 'Lamas'a geçildi.

aw102818-01.jpg

Limonun başkenti Erdemli'de bahçelere giren çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Tek tek kesilen limonlar küfelerle taşınıp kasalara doldurularak depolara sevk ediliyor.

60 ülkeye ihracatı yapılıyor. 'Lamas' limonu bahçede 5 TL'den alıcı buldu.

aw102818-02.jpg

İlerleyen günlerde fiyatının artması beklenen limon hasadının Mart ayına kadar devam edeceği ifade edildi. Bölgede binlerce işçinin limon hasadında çalışarak ekonomik kazanç sağladığı belirtildi.

aw102818-03.jpg

Bahçelerde hasat yapan kadınlar, "Erdemlimizin tescilli limonlarını kesiyoruz. Bizler kesiyoruz küfeci arkadaşlar taşıyor. Bu sayede bizde ekonomik kazanç elde ediyoruz" şeklinde konuştu.

aw102818-04.jpg

Erdoğan Yaşar, Erdemli'nin dünyaca tescilli limonunun 'Lamas' olduğunu söyledi. Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü: " Lamas limonunda sezonumuz yeni başladı. Lamas limonunun özelliği depoda, dalında uzun süre bekletilebilmesi ve yola dayanaklılığıdır.

aw102818-05.jpg

Bahçede 5 TL'den alıcı bulmaya başladı. Mayer cinsinden sonra Lamas limonunda hasadın başlaması piyasaya biraz can vermiştir" dedi.

Kilogram başına 1 TL'lik destek verildiğini ifade eden Yaşar, “Destek 2 TL olursa bu biraz daha üreticiye yansır. Fiyatlar 5 TL yerine 7-8 TL olur" diye konuştu.

aw102818-06.jpg

Yaşar, şuanda Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan başta olmak üzere Bulgaristan'dan Romanya'ya kadar bütün balkan ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.

aw102818-07.jpg

ASİDİYLE BÖBREK TAŞLARINI ÖNLEMEDE YARDIMCI OLUYOR

Yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olan böbrek taşı vücuttaki sitrik asit seviyesinin artmasıyla önlenebilir. Sitrik asit, idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak vücutta böbrek taşının oluşmayacağı bir ortam yaratabilir.

aw102818-08.jpg

KANSIZLIK SORUNUNU ÖNLÜYOR

Yeterli demir emilimi olmadığında vücuttaki demir seviyesi düşerek kansızlığa neden olabilmekte. Limon, içeriğindeki demirin yanı sıra bitkisel besinlerin demir emilimini artırması sayesinde kansızlığı önlüyor.

aw102818-09.jpg

aw102818-10.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.