Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan, kalp-damar hastalıklarına, içerdiği A vitaminiyle göz sağlığına iyi gelen ıspanak, tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalı ve temizlenmelidir.
Ispanağın yanlış tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yanlışların başında ise yeniden ısıtılması geliyor. Ispanak yemeğini yeniden ısıttığınızda zehirlenebilirsiniz.
Ispanak gibi nitrat bakımından zengin olan bu sebze tekrar ısıtıldığında içindeki nitrat, sağlık için büyük tehditler yaratan nitrite dönüşebilmektedir. Nitritin fazla tüketimi ise gıda zehirlenmesine yol açıyor.
ISPANAĞI NASIL TÜKETMEK GEREKİR?
İlk olarak ıspanak iyice yıkanmalı, varsa hasarlı yapraklarından temizlenmelidir.
İçinde kalan yabani otlar mutlaka temizlenmelidir. Ispanak tüketildikten sonra tekrara ısıtılmaması gerekmektedir.
Ispanakla birlikte patates, pirinç, tavuk, mantar ve yumurta da tekrar ısıtıldığında zehir saçabilme ihtimali bulunduran besinler arasında yer alıyor.
ISPANAĞI BU ŞEKİLDE YIKAMADAN TÜKETMEYİN
Bir sebze olan ıspanak, yerde yetiştiği için toplandığında üzerinde toprak ve çamur kalabiliyor.
Ispanağın üzerindeki toprak, çamur ve kumları arındırmak için suya tutmak yeterli olmayabilir.
Bununla birlikte tarım ilaçlarının artıkları da ıspanağın yaprağında kalabilmektedir. Herhangi bir zehirlenme yaşamamak için ıspanağın çok iyi temizlenmesi ve arındırılması gerekmektedir.
Ispanağı kolayca yıkamak ve arındırmak için sirkeli su kullanmalısınız. Özellikle beyaz sirke ıspanağı çamurdan, topraktan ve ilaç artıklarından arındırmada etkili bir yöntemdir.
Beyaz sirke ve su dolu bir kaba ıspanağı kök kısımlarından ayırarak batırdıktan sonra 8 dakika bekletin.
Bu sayede kumlar dibe çökecektir.
Aynı işlemi 3 defa tekrarladığınızda ıspanaklarınız kumlarından temizlenmiş olacaktır.