Damacana su zamlanınca çözümü böyle buldular! Sağlıklarını hiçe saydılar

Damacana su zamlanınca çözümü böyle buldular! Sağlıklarını hiçe saydılar

Antalya’da içme suyu maliyetlerini düşürmek isteyenler, dağ ve ormanlardan gelen kaynak sularını evlerine taşımaya başladı.

Araçlarıyla bu kaynaklara gidip bakteriyel uyarılara aldırmadan su dolduranlar, uzun kuyruklar oluşturdu. Kaynakta koliform bakterisi tespit edildiği için içme suyu olarak kullanılmaması gerektiği yazılı tabelanın beyaz boyayla kapatıldığı fark edildi.

Damacana su fiyatlarının bir yıl içinde yüzde 100 artması, mutfak masraflarını azaltmak isteyenleri sağlıksız kaynaklardan su almaya yöneltti. "Dağdan, ormandan doğal kaynak suyu" düşüncesiyle yol kenarındaki çeşmelerden su dolduranların sayısı arttı. Genellikle dağlık ve ormanlık alanlardaki bu çeşmelerden su alanlar, şehir merkezine yakın yerlerde de uzun kuyruklar oluşturdu. Araçları, bisikletleriyle gelen insanlar, günlük su ihtiyaçlarını bu çeşmelerden karşılamaya başladı. Bazıları, suyu sebze ve meyve yıkamak için de kullandı.

Damaca su fiyatı fırladı; vatandaş çözümü böyle buldu - Resim: 1

Konyaaltı ilçesindeki Hurma Mahallesi’nde su dolduranlar, belediyenin uyarı tabelasını görmezden geldi. Tabelada, su kaynağında koliform bakterisi bulunduğu ve içme suyu olarak kullanılmaması gerektiği yazılıydı. Ancak bu uyarı yazısı sarı boyayla kapatılmış, "uygun değildir" ifadesi de beyaza boyanmıştı.

Damaca su fiyatı fırladı; vatandaş çözümü böyle buldu - Resim: 5

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarındaki kaynak sularının içme suyu olarak tüketiminin arttığına dikkat çekti. Manavoğlu, bu suların fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal bulaşma riski taşıdığını belirtti.

Damaca su fiyatı fırladı; vatandaş çözümü böyle buldu - Resim: 2

Sağlık Bakanlığı'nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'ne göre su analizlerinde koliform ve escherichia coli gibi mikroorganizmaların bulunmaması gerektiğini vurguladı. Koliform bakterilerin hastalık yapıcı mikroorganizmalar içerdiğini söyleyen Manavoğlu, bu mikroorganizmaların mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade etti. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, çocuklarda bu etkilerin daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini, hatta ölüme yol açabileceğini belirtti.

Damaca su fiyatı fırladı; vatandaş çözümü böyle buldu - Resim: 4

Manavoğlu ayrıca, plastik şişelerin sürekli kullanılmasının bakteri oluşumuna ve zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Kaynak sularının üretim tesislerinde birçok işlemden geçirilerek dezenfekte edildiğini ve tüketime uygun hale getirildiğini hatırlattı. Açık kaynak sularının tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Damaca su fiyatı fırladı; vatandaş çözümü böyle buldu - Resim: 6

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.