Doğal gaz kombileri kaldırılacak! Enerji şirketi resmen duyurdu

Doğal gaz kombileri kaldırılacak! Enerji şirketi resmen duyurdu

Enerji devi duyurdu. Doğal gaz kombileri kaldırılacak. Çalışmalar resmen başladı.

Alman enerji şirketi Eon ve Aachen Üniversitesi tarafından yapılan bir analize göre, fotovoltaik güneş panelleri destekli ısı pompaları, doğalgaz ile çalışan kombilere göre daha ekonomik bir seçenek sunuyor. Araştırma, geleceğin ısıtma yöntemi olarak görülen ısı pompalarının uzun vadede doğalgaz kombilerinden daha ucuz olduğunu ortaya koydu. İlk yatırım maliyetinin yüksek olmasına rağmen, ısı pompaları uzun vadede tasarruf sağlamakta ve çevresel açıdan da daha sürdürülebilir bir seçenek sunduğu ortaya çıktı.

dogalgaz-kombileri-tarih-oluyor-tek-tek-sokulecek.webp

TEK TEK HANELER İNCELENDİ

Araştırmacılar farklı konut tipleri ve hane profillerini inceledi. Buna göre iklim dostu teknolojilerin satın alma ve işletme maliyetlerinin doğalgazlı ısıtma sistemleriyle başa baş maliyete geleceği süreyi tespit etti. Konuya ilişkin yapılan hesaplamalarda, Almanya'nın Essen kentinde 1990 yılında inşa edilen bir teraslı evin, güneş panelleri destekli bir ısı pompası ile 10 yıl sonra doğalgaz kombilerinden daha ekonomik olduğu gözlendi. Güneş enerjisi sistemi eklenerek bu süre 11 yıla, batarya depolama sistemi ile ise 12 yıla düşürülebildi.

gunes-enerji-teknolojileri-960x480.jpg

1980 yılında inşa edilen bir tek ailelik evde ise güneş enerjisi sisteminin başa baş süresini kısalttığı ortaya çıktı. Tüm senaryolarda, ısı pompası ve güneş enerjisi kombinasyonunun, gazlı ısıtma sistemini 12 yıl içinde geride bıraktığı gerçeği gün yüzüne çıktı. Güneş enerjisi desteği olmadan bu süre 14 ila 15 yıl arasında değiştiği tespit edildi. Ekstradan ek pil depolama sistemi ile 13 yıla düşebiliyor.

dogalgaz-kombi-baska-eve-tasinabilir-mi.jpg

AB’DE UYGULAMALAR BAŞLADI

Bu araştırma sonuçları, gelecekte enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik açısından ısı pompaları ve güneş enerjisi kombinasyonunun önemini vurgulanıyor. Bu yapılan araştırma doğal gaz kombilerinin kaldırılmasına kadar gidiyor.

Benzeri bir uygulama Avrupa’da başladı. AB ülkeleri 2040 yılına kadar fosil yakıtla ısınmayı aşamalı olarak durdurma kararı aldı. Bu sayede, 2030 itibariyle yeni inşa edilen evler de dahil olmak üzere tüm yeni binalarda, 'Sıfır Emisyon Binaları' sözleşmesine uyumlu bir şekilde uyulma şartı zorunlu olacak. Öte yandan AB yetkilileri sıfır emisyonlu bina projesi ile beraber 2040 yılına kadar doğalgaz kombilerini kullanımı kaldıracak. Bu uygulamaların yıllar içerisinde dünya geneline yayılması bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.