İslam alemi için önemli olan Kurban Bayramı geldi. Kurbanlık kesenler ve ibadetlerini gerçekleştirenler, kurbanlık dananın hangi bölümünden ne yapılacağını merak ediyor. Kurbanlık dananın neresinden ne yapılır diye merak edenler bu haberi bekliyordu. İşte konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar…
DANANIN NERESİNDEN NE YAPILIR?
Kurban kesenler, kurban etinin neresinden ne yapılır diye merak içerisinde araştırma yaparken, dana haritası çıkarıldı.
Peki, kurbanlık hayvanın hangi bölümünden ne tür et çıkıyor ve bu etlerden ne pişirilebiliyor? İşte dana etinin bölgelere göre kullanım rehberi:
Döş: Hayvanın göğüs bölümüne döş adı verilir. Kavurma, kıyma, sote, kuşbaşı bu bölümden yapılır.
Kontrfile: Dananın arka sırt kısmıdır. Biftek, bonfile, ızgara ve tava yemekleri için idealdir.
Gerdan: Kıyma çeşitlerinin yapılabildiği bölümdür. Sote ve tas kebabı yapılabilir.
Antrikot: Göğüsün birleşme yerinden ayrılan kemikli bölge olarak ifade edilir. Biftek, çöp şiş yapılabilir.
Sokum ya da kuyruk: Hayvanın kuyruk kısmının üst bölgesi: Yahni, güveç gibi tencere yemekleri, kebap, biftek yapımında kullanılır.
Bonfile: Saçakları ve fitilleri temizlenmiş but etidir. Birinci kalite bifteklik et olarak değerlendirilir ve tava ya da ızgarada yapılabilir.
Pençeta: Dananın karın boşluğu olarak ifade edilir. Kıyma, et suyu, gulaş kebabı sarma rosto hazırlanır.
Yumurta: Hayvanın kalçasına kadar uzanan yumurta şeklindeki et. Kavurma sote hazırlanır.
Kürek: Hayvanın en çok hareket eden bölümüdür. Kuşbaşı hazırlanır...
Tranç: Haşlama, rosto, biftek
Nuar: Haşlama, rosto, fırın yemeği
But: Kıyma, haşlama, tencere yemekleri
Pirzola: Izgara, tava
Kaburga: Fırın yemekleri, dolma
Kurban Bayramı'nda etlerinizi en verimli şekilde değerlendirebilmek için bu rehberi kullanabilirsiniz. Bayramınız mübarek olsun!