Dava açan zammı kapacak. Emeklilerin bilmediği detay ortaya çıktı

Dava açan zammı kapacak. Emeklilerin bilmediği detay ortaya çıktı

Uzman isim TÜİK'e açılan davalar sonucunda emekli ve çalışanların zam alabileceğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, bu verilere dayanarak açılacak davaların çalışanların ve emeklilerin maaşlarını artırabileceğini iddia etti.

1x-1-kopya-kopya.jpgSözcü gazetesinde yer alan habere göre, Gündoğan, TÜİK'in yayımladığı enflasyon verilerine dayanarak maaş ve aylıklarına zam yapılan herkesin bireysel olarak TÜİK'e dava açarak geçmiş dönem kayıplarını geri alabileceğini belirtti. Hukuki olarak bu sürecin nasıl işleyeceğini şu şekilde açıkladı.

368ba14a1-bhrq.jpgMAHKEME YOLU

Gündoğan'a göre, emekli veya aktif çalışanlar öncelikle TÜİK'e resmi başvuru yaparak enflasyon verilerinin doğru bir şekilde yayımlanmasını talep edecekler. Eğer TÜİK bu başvuruya 30 gün içinde yanıt vermezse, vatandaşın talebi zımni olarak reddedilmiş sayılacak. Bu durumda, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 10. maddesine dayanarak aynı vatandaşlar 60 gün içinde idari yargıda dava açabilecekler.

71269.jpgDava açıldığında mahkeme, TÜİK'ten istatistik verilerini ve bilgilerini sunmasını isteyecek. Mahkeme ayrıca, piyasa gerçekleriyle uyumlu olmayan verilerin belirlenmesi için bir bilirkişi heyeti oluşturacak. Bu bilirkişi heyeti, TÜİK verilerinin gerçek piyasa durumunu yansıtmadığı sonucuna varırsa, mahkeme TÜİK'e verileri düzeltme talimatı verecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.