Ege ve Akdeniz diplerinde bol miktarda bulunan denizkestanesi yenilmek üzere gerekli boyuta Aralık Mart ayları arasında ulaşıyor. Bu ayrıntıyı bilen balıkçılar da hiçbir masraf yapmadan teknelerini denizkestanesi ile topluyor.
Dikenli kabuğu içinde bilinen en kaliteli proteinleri barındıran denizkestanesine afrodizyak özelliği nedeniyle de yurt dışından büyük talep gösteriliyor. Denizkestanesi bakımından oldukça zengin olan Ayvalık balıkçıları ise denizkestanesi mevsimini kaçırmamak için zamanla yarışıyor.
Denizkestanesini bu kadar pahalı bir gıda maddesi yapan ise çevresindeki dikenlerini zorlukla temizlenerek içinin çıkarılmasından kaynaklanıyor. Denizkestanesi bozulmaması için çoğunlukla kilo ile değil 200 gramlık şişeler içeresinde pazarlanıyor.
En çok denizkestanesi tüketen ülkelerin başında Uzakdoğu ülkeleri ardından da Avrupa ülkeleri geliyor. Ülkemizde ise tanıdı deneyen pek yok... Hatta Türkiye'deki fiyatları sudan ucuza gidiyor. Ancak balıkçıların değerini bildiği denizkestaneleri yurt dışına satıldığı zaman ciddi anlamda gelir sağlıyor.
Denizden çıkarıldığı dikenli hali ile kilosunun 150-200 liraya satılan denizkestanesinin işlenmiş hali ise 500 doları bulabiliyor. Denizkestanesi yememiş olsanız bile eğer suşi seviyorsanız bol miktarda denizkestanesi yumurtası yemiş olabilirsiniz. Denizkestanesi yumurtası suşi malzemeleri arasında geniş yer buluyor.