Ders kitaplarında “Ne mutlu Türküm diyene” bölümü kaldırıldı

Ders kitaplarında “Ne mutlu Türküm diyene” bölümü kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredata göre hazırlanan ders kitapları tepki çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ders kitapları yayımlandı. 1. sınıf, 5. sınıf, 9. sınıf ve okul öncesi için hazırlanan kitaplarda dikkat çeken değişiklikler yapıldı. Özellikle Andımız’ın metninde yapılan değişiklik ve laikliğin ihmal edilmesi, tartışmalara neden oldu.

ANDIMIZ'DA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

BirGün’den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, 1. sınıf Hayat Bilgisi kitabının 2. cildinde yer alan Andımız’ın metninde, son cümle olan “Ne Mutlu Türk’üm diyene” ifadesi kaldırılarak, metin “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” cümlesiyle sona erdirildi. Bilindiği gibi, Andımız 1933 ile 2013 yılları arasında her sabah öğrencilere okutulmuş, ancak 8 Ekim 2013’te yapılan yönetmelik değişikliği ile kaldırılmıştı. Türk Eğitim-Sen'in açtığı dava sonucunda 2018’de düzenlemenin iptali kararı verilmiş, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın itirazı üzerine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2021 yılında andın yeniden okutulmasına yönelik kararı iptal etmişti.

ekran-goruntusu-2024-09-03-104502.png

LAİKLİK VURGUSU EKSİK

Sosyal Bilgiler kitabında ise cumhuriyetin nitelikleri arasında laikliğin yer almaması dikkat çekti. Kitapta cumhuriyetin yalnızca demokrasi ile olan ilişkisi ele alınırken, laiklikten hiç bahsedilmedi.

TEKNOFEST’E VURGU

Hayat Bilgisi kitabında TEKNOFEST etkinliğiyle ilgili bir bölüm de yer aldı. Bu bölümde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın öncülüğünde düzenlenen festivalin propagandası yapıldığı iddia edildi. Kitapta, “Elif, okulunda TEKNOFEST afişi gördü. Afişte yazan hava gösterileri ve konserler ilgisini çekti. Türkiye’nin ilk ve tek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne katılmaya karar verdi. Yarışmalara katılabilmek için bir etkinlik planlaması gerekiyordu. Aklına ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya çıktığı araç geldi.” ifadeleri kullanıldı.

DİN KÜLTÜRÜ KİTABINDA TESETTÜR VURGUSU

En dikkat çeken değişikliklerden biri de 9. sınıf Din Kültürü kitabında yer aldı. Kitapta, öğrencilere tesettür giymeleri öğütlenirken, “Kadın ve erkeklerin dinen örtülmesi gereken yerlerini örtmeleri anlamına gelen tesettür; bedenle birlikte kalbi de aklı da her türlü kötülüğe ve harama karşı korumaktır.

Temiz, sade ve bedenin mahrem yerlerini örten kıyafetlerin giyilmesi İslam’ın giyim ve kuşamla ilgili ilkelerindendir. Bu sebeple tesettüre uygun davranmak da ibadettir. Beden, Yüce Allah’ın insanlara verdiği bir emanettir. İnanan her erkek ve kadın, bu emanete sahip çıkmakla yükümlüdür. Allah’ın belirlediği ölçüler çerçevesinde örtünmek dinî bir vecibedir.” ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.