Sofraların vazgeçilmezi olan yemeklerde sık sık tercih edilen domatesin insan sağlığın abirçok faydası bulunuyor.
Uzmanlar, düzenli domates tüketimi kadar, doğru tüketimde önemli olduğunu vurguluyor.
Doğru şekilde tüketilen domates, sağlığa birçok fayda sağlıyor. Domatesin kalp sağlığına olan katkıları, kanser riskini azaltma etkisi, göz sağlığını desteklemesi, sindirim sağlığına yardımcı olması, cilt sağlığını koruması ve kemikleri güçlendirmesi gibi birçok faydası bulunuyor.
VÜCUT KÜFÜ YENEMİYOR
Ancak yanlış tüketim bu avantajları ortadan kaldırabilirken bazı kişiler domatesi yanlış şekilde tüketiyor.
Domates tüketiminde en çok yapılan hatalardan birisi küflenmeye başlamış kısmın kesilip geri kalanın tüketilmesidir.
Ziyan olmaması ve ekonomik açıdan yapılan bu hata sağlık açısından riskler barındırıyor. Vücut, birçok mikrobu zaman içinde yenebilir ancak küf bu kategoriye dahil değil.
AKCİĞER HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR
Küflenmiş gıdaların tüketilmesi, içerdikleri küfün solunum yolları ve akciğer hastalıklarına neden olabileceği bir ortam oluşturuyor.
Küflü bölgeyi kesmek sadece gözle görünen bir alanı etkilemiyor. Küf aynı zamanda gıdanın tamamını kaplar. Bu sebeple küflenmiş gıdaların yalnızca görünen kısımlarını temizlemek küften arındrımaya çözüm değil.
Küflenmiş gıdaların tüketmek ciddi hastalıkların, özellikle kanser riskinin artmasına sebep olabilirken, ödem, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlere de yol açıyor.