Amerikan Kalp Derneği'nin (AHA) tıp konferansında sunulan analiz araştırmasının ilk bulgularına göre, aralıklı oruç yöntemiyle beslenen ve günlük yemek alımını sadece 8 saatlik bir pencereye sığdıran bireylerin kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Bu veriler, Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar tarafından 20 binden fazla yetişkinin verileri üzerinde yapılan analiz araştırmasında ortaya kondu.
Araştırma, ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen Epidemiyoloji ve Önleme Konferansı'nda 18 Mart'ta sunuldu ancak henüz hakem değerlendirmesinden geçerek bilimsel bir dergide yayımlanmadı. 8 saatlik zaman kısıtlamasıyla beslenen bireylerin kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin arttığına dair verilerin paylaşıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Günlük tüketilen yiyecekleri 8 saatlik bir sürenin altında tutan kişilerde kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riski yüzde 91 daha yüksekti. Aynı zamanda, kalp hastalığı veya kanserle mücadele edenlerde de kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinde bir artış gözlendi. Ayrıca, mevcut kardiyovasküler hastalığı olan bireyler arasında, günde 8 saatten az sürede yemek yemenin, kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskini yüzde 66 daha fazla arttırdığı belirlendi."
Araştırmanın liderlerinden Profesör Victor Wenze Zhong, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "8 saatlik zaman kısıtlamasıyla beslenen bireylerin kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu görmek şaşırtıcı oldu.
Bu tür bir beslenme modeli, kısa vadeli faydalarıyla popüler olmasına rağmen, çalışmamız, 12-16 saatlik tipik yemek yeme süresiyle karşılaştırıldığında daha kısa bir sürenin uzun ömürle bağlantılı olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor."