Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ doğrultusunda, dondurmanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi için yeni kriterler ortaya çıktı.
Tebliğden önce üretilen dondurmaların ise raf ömrü sonuna kadar piyasada durmasına karar verildi.
BU UYGULAMAYLA NE AMAÇLANIYOR ?
Tebliğle dondurmanın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, taşınması, depolanması ve piyasaya arz edilmesini sağlamak üzere özelliklerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Tebliğde alınan karar içerisinde, çeşnili dondurmada meyve veya sebze oranının kütlece en az yüzde 15 olması şartı ve bununla beraber fındık, fıstık, ceviz, Antep fıstığı ve badem katılarak üretilen dondurmalarda ise, toplam çeşni oranının kütlece en az yüzde 5'e ulaşması gerektiği yer alıyor.
Dondurma üretiminde yapılan bu değişikliğe göre, tebliğ kapsamında üretilmeyen, 31 Aralık 2023'ten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasadaki yerini koruyacak.
Tebliğ, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girmiş bulunuyor.