Döviz işlemlerinde artık zorunlu oldu ‘Satışlara ilişkin karar verildi’

Döviz işlemlerinde artık zorunlu oldu ‘Satışlara ilişkin karar verildi’

Döviz işlemlerinde yeni dönem için karar verildi! Artık zorunlu resmen zorunlu oldu.

Dünyada yaşanan gelişmeler özellikle döviz ve petrol üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ülkeler arasındaki ticaret, alışveriş gibi meseleler zaman zaman yaşanan bu gelişmeler nedeniyle sekteye uğrayabiliyor.

Bunun son örneklerinden biri olan Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla yaşandı. Başta Amerika ve Avrupa olmak üzere birçok ülke Rusya’ya savaş nedeniyle yaptırım kararı aldı. Rusya ise bu yaptırımlar karşısında ekonomisinden yeni önlemler almaya devam ediyor.

thumbs-b-c-01481d9652608a400e705a3848dffd44.jpg

Bu kapsamda Rus hükümeti, ülkedeki ihracatçı şirketlerin döviz gelirlerini satma zorunluluğunu yeniden düzenledi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, belirli ihracatçı şirketlerin döviz gelirlerinin yüzde 60'ını satma zorunluluğunun yüzde 40'a düşürüldüğü bildirildi.

Bu kararın ulusal döviz kurunun istikrara kavuşturulması ve yeterli düzeyde döviz likiditesinin sağlanması amacıyla alındığı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.

thumbs-b-c-23aa77c404f7a0dfd22959a2cfeef748.jpg

2023 yılında enerji, metalürji, kimya ve tarım sektörlerinden bazı ihracatçı şirketlere yönelik döviz satma zorunluluğu getirilmişti. Ancak 21 Haziran'da Rus hükümeti, bu zorunluluk üzerinde düzenleme yaparak yüzde 80'den yüzde 60'a düşürme kararı almıştı.

Yapılan son düzenleme ile birlikte ihracatçı şirketler, döviz gelirlerinin yüzde 40'ını satmakla yükümlü olacaklar. Bu adım, Rusya'da rublenin istikrarını sağlamak ve döviz likiditesini artırmak için atılan bir diğer adım olarak uzmanlar tarafından değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.