Dünya devi uyardı: Tüm zamanların rekoruna gidiyor

Dünya devi uyardı: Tüm zamanların rekoruna gidiyor

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch "Tüm zamanların rekoruna doğru gidiyor" diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Fitch Ratings, dünya ekonomilerine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaparak, işsizlik oranlarına dair önemli bulgulara dikkat çekti.

141.jpg

Kuruluşun raporunda, iş gücü piyasalarının mevcut durumu detaylı bir şekilde incelendi. Fitch, işsizlik oranlarının birçok ülkede özellikle gelişmiş ekonomilerde rekor seviyelere ulaştığını, bununla birlikte iş gücü piyasalarındaki gevşeme nedeniyle ücret enflasyonunun baskılandığını belirtti.

Ayrıca, raporda, iflas eden şirketlerin sayısındaki artışın, ekonomik kırılganlıkların bir göstergesi olarak öne çıktığına vurgu yapıldı. Fitch, bu durumun ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkileyebileceğine işaret etti.

Fitch'ten yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

ABD'de bir yıl önce yüzde 3,5 seviyesindeki işsizlik oranı Temmuz 2024'te yüzde 4,3'e yükseldi. İngiltere'de Kasım 2023'te yüzde 3,8 olan işsizlik oranı mayısta yüzde 4,2'ye çıktı. Kanada'da Ocak 2023'te yüzde 5 olan oran Temmuz 2024'te yüzde 6,4 oldu. Almanya'da Mayıs 2023'te yüzde 2,9 olan oran Haziran 2024'te yüzde 3,4'e yükseldi. Avustralya'da Haziran 2023'te yüzde 3,5 seviyesindeki işsizlik oranı Temmuz 2024'te yüzde 4,2'ye çıktı. İsviçre'de Haziran 2023'te yüzde 2 olan işsizlik oranı Temmuz 2024'te yüzde 2,5 oldu."

Avrupa, İngiltere, İsviçre ve Kanada merkez bankalarının son 2-3 ayda politika faizlerini düşürdüğüne işaret edilen açıklamada, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili getirisinin de ABD Merkez Bankasının (Fed) yakın gelecekte faiz oranlarını düşüreceği beklentisiyle düştüğü belirtildi.

Açıklamada, buna karşın politika faizini, Japonya Merkez Bankasının yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığından yüzde 0,25'e yükselttiği, Rusya Merkez Bankasının da hızlanan enflasyon karşısında 200 baz puan artışla yüzde 18'e çıkardığı anımsatıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.