Yalova'da yaşayan Fransa doğumlu otizm hastası Rana Akgül, glomus tümörüne yakalandı.
Fransa’da doktorların bilmediği için önemsemediği, Türkiye’deki bir çok hastanedeki doktorların ise ‘masada kalır, felç olur’ dediği Akgül, Lokman Hekim Van Hastanesinde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
"10 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUKTAN 6,5 SANTİMLİK BİR TÜMÖR ÇIKARDIK"
Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, “Rana, özel bir çocuk ve yaklaşık 5 yıldır boyunda kitlesi olan hasta. İlk başlarda lenf bezi zannedilmiş, o açıdan takip edilmiş ama sonradan bakmışlar lenf bezi değil tümör varmış. Hastamız bize Yalova’dan ulaşmıştı. Ben ise beklemenin anlamı yok dedim.
Çünkü bekledikçe daha büyüyecek ve çıkarılması daha zorlaşacaktı. Fakat keşke daha önce küçükken tedavi olsaydı. Bizim hekimlerimiz, bu tümör çok sık görülmediği için bazen ne yapacaklarını bilemiyorlar ve genelde hastayı takip edelim diye zaman kazanmaya çalışıyorlar. Ama hastaya yapılabilecek en büyük hatalardan birisi budur.
Bu kızımızda bunu gördük. Küçük bir tümör, büyüdükçe daha da büyük sıkıntı oluyor. Çıkarması bizi de zorladı, hasta için zor oluyor. 10 yaşındaki bir çocuktan 6,5 santimlik tümör çıkardık. Bunu çıkarırken ciddi komplikasyonlarda olabilirdi fakat Allah’a şükür hiçbir sorun yaşamadık” diye konuştu.
DÜNYADA İLK KEZ
Glomus tümöründe tanı konulur konulmaz mutlaka ameliyatın planlanmasının gerektiğine dikkat çeken Başel, “Ameliyat olamıyorsa mutlaka tedavi yoluna gidilmesi lazım. İkinci yapılan bir hata biyopsi almaya çalışıyorlar. Bu hastaya da teklif edilmiş fakat ben sakın öyle bir şey yapmayın dedim. Çünkü biyopside ani kanama ve acil cerrahi gerekebilir.
O zaman iş daha da sarpa saracak. Birde bu kızımız özel bir çocuk. Ben literatürde tarama yaptım. Glomus tümörünü otizmli hastada ilk kez biz çıkarmışız. Dünyada ilk. Literatür taramasında başka görmedim. Çocuk olması da önemli. Genelde bu yaşlarda pek görülmüyor. Bizim şuana kadar Rana ile beraber üç tane hastamız oldu. Yani literatürde dünyada ilk kez otizmli hastada glomus tümörü çıkarmış olduk ve çokta büyük bir tümördü” ifadelerine yer verdi.
"MASADA KALACAĞINI SÖYLEDİLER"
Kızı Rana’yı ilk kez Fransa’da aile hekimlerine götürdüklerini ifade eden baba Orhan Akgül, “Orada önemli bir şey olmadığını söylediler. Daha sonra Türkiye’de bir nöbet geçirdi. Çekilen MR da kitle olduğunu gören doktorlar bizi çok korkuttular. Çocuğumuzun felç olabileceğini, bize masada kalacağını söylediler. Sonra ben arayışa geçtim. Halil Bey çıktı karşımıza. Hakkında yapılan yorumlar, verdiği güven ile ameliyat yapmaya karar verdik.
"BİRAZ ENDİŞELİ VE EVHAMLI GELDİM"
Biletlerimizi aldık buraya geldik. Biraz endişeli ve evhamlı geldim. Çünkü Van dediğimde insanların tepkisinden dolayı endişe ettim. Şunda sağlığı Allah’a şükür iyi. Bize söylenen risklerin hiçbiri gerçekleşmedi. Hatta sesine bir şey olmadı. Zaten otizmli olduğu için belli kelimeleri söylüyordu. İnşallah bu ameliyattan sonra ses telleri rahatlayacağı için konuşmada daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
RANA'YI AMELİYATA NASIL TESLİM ETTİYSEK AYNI ŞEKİLDE BİZE GERİ VERDİ
Anne Zeynep Akgül de iki ay önce kızının bir nöbet geçirdiğini söyleyerek, “Bursa’da birçok hastaneye gittik ama umduğumuzu bulamadı. Bir anne ve baba olarak bizi çok korkuttular.
Sağ olsun Halil hocaya ulaştık. Halil hoca bize hemen gelin dedi. Çok endişe içinde geldik ama bize söylenen hiçbir risk oluşmadı. Halil hocadan Allah razı olsun. Kızımızı ameliyata nasıl teslim ettiysek aynı şekilde bize geri verdi. Onun gibi hocaları Allah başımızdan eksik etmesin” diye konuştu.