Memleketi Diyarbakır'ın Silvan ilçesinden 2002 senesinde Ankara'ya giderek lise öğrenimiz burada tamamlayan Mesil Kepolu, ardından da Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirdi.
İngiltere’nin başkenti Londra'ya dil eğitimi için giden ve yaklaşık 7 ay sonra yurda dönen Kepolu, farklı sektörlerden önüne gelen iş tekliflerini ise geri çevirdi.
Büyük şehirlerin kalabalığından kaçmak için memleketine dönme kararı alan Kepolu, ailesinin kendilerine ait tarlalarda üretimini yaptığı mısır, buğday ve arpaya alternatif olacak bir ürün yetiştirmek istedi.
Kokusu ve görselinden etkilendiği lavanta bitkisini ekme kararı alan Kepolu, 4 yıl önce GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan aldığı fide desteğiyle tarlalarının 30 dekarını lavanta bahçesine çevirdi.
Lavantadan fazla verim alan Kepolu, imkanlarını genişleterek bahçesini 120 dekara yükseltti.
Elde ettiği mahsulü işlemek ve katma değeri yüksek ürünler elde etmek için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvuran Kepolu, yüzde 75’lik hibe desteğiyle birlikte 2 yıl önce tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisini yaşama geçirdi.
Kepolu, kuruduğu bu tesiste de yetiştirdiği lavantalardan yağ sağlıyor.
Dünyanın ve Avrupa'nın birçok ülkesini gezdiğini belirten Kepolu, gördüğü her yerden sonra topraklarına dönmek istediğini kaydetti.
Gül dışında bütün tıbbi ve aromatik bitkileri kurduğu tesiste işleyebildiklerini dile getiren Kepolu, şu ifadeleri kullandı:
"Tesisimiz hemen tarlamızın yanı başında. Büyük bir avantaj bizim için. Topladığımız çiçekleri hemen işleyebiliyoruz. Bölge çiftçisinin tamamına hizmet veriyor bu tesis. Bu sene 10 tona yakın çiçekten 250-300 kilo yağ alacağız. Bu yağı belli koşullar içinde saklıyoruz. Gelen taleplere göre, yurt içindeki kimya, ilaç sanayi ve kozmetik sektörlerine satıyoruz. Yurt dışı için pazar arayışlarımız sürüyor. Tesisimizde sadece lavanta işliyoruz şu anda."
Gelen talepler doğrultusunda çeşitli aromatik ve tıbbi bitkileri de işleyeceklerini aktaran Kepolu, tesisle ve bahçeyle istihdam da yarattığını, tesiste hasat sezonunda 30 kişiyi, hasat dönemi dışında da 8 kişiyi çalıştırdığını ifade etti.
Kurulan tesisin aromatik ve tıbbı üretimine katkı verdiğine inandığını anlatan Kepolu, çiftçilerle sözleşme yaparak ileride yetiştirdikleri ürüne alım garantisi vermeyi planladığını belirtti.
Kepolu, "Hiçbir zaman çiftçilik yapmayı düşünmedim. 'Asla çiftçilik yapmam' dedim. Ancak kendimi lavanta tarlasında buldum. Çok isteyerek ve severek bu işi yapıyorum. Bu yolda ilerliyorum." diye konuştu.