Efsaneyi duyanın tüyleri diken diken oluyor. Bu göl asırlardır gizemini koruyor

Efsaneyi duyanın tüyleri diken diken oluyor. Bu göl asırlardır gizemini koruyor

Sivas’ın Ulaş ilçesine bağlı Kertmekaracaören köyünde bulunan Aygır Gölü, doğal güzelliğinin yanı sıra efsaneleriyle de dikkat çekiyor.

Aygır Gölü, doğaseverlerin, kuş gözlemcilerinin ve fotoğrafçıların ilgi odağı olurken, bölgeye dair anlatılan efsaneler de hayrete düşürüyor. Gölde yaşandığı iddia edilen olaylar, uzun yıllardır dilden dile dolaşıyor.

aw274005-05.jpgEn bilinen efsanelerden biri, köyün çobanının sürüsünü yaylıma çıkardığında döndüğünde köyün yerinde gölü bulduğu şeklindedir. Rivayete göre, köy tamamen sular altında kalmış, çoban ise evini bulmak için suya girmiş ama başaramamıştır. Bu olayın ardından köy halkı, yakındaki Ortaköy’e taşınmıştır.

aw274005-04.jpgBir diğer efsane ise gölde yaşayan bir aygırla ilgilidir. Bu efsaneye göre, gölden çıkan bir aygır, bir atla çiftleşmiş ve ardından suyun içine geri dönmüştü.

Bir yıl sonra, at doğum yaptıktan sonra göl kenarına gelmiş ve aygır, sudan çıkıp yavrusunu alıp gölde kaybolmuştur. Bu rivayet, bölge halkı tarafından nesilden nesile aktarılmaktadır.

aw274005-03.jpgKertmekaracaören köyü muhtarı Mustafa Çipil, Aygır Gölü’nün 300 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Gölün ismi Aygır Gölü olarak bilinir ve burada bir köy vardı. Eski zamanlarda köyün ardıç direklerinin üzerine çocukken çıkardık. Köyün evleri suyun altında kalmıştı. Çoban köyün sürüsünü dağa götürmüş ve geri döndüğünde köy tamamen su altında kalmıştı. Kalanlar Ortaköy’e taşındı. Ayrıca, bir vatandaşın çayıra otlatmak için bıraktığı atın, iki tane olduğunu görüp yaklaştığında başka bir hayvanla karşılaştığı ve bu hayvanın suya girdiği anlatılır. Bu efsaneler 300 yıllık bir geçmişe dayanıyor,” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.