Elektrikli araçların yükselen popülaritesi, Türkiye'deki sürücü eğitim sistemini de etkiliyor. Bu yüzden yeni düzenlemelerin getirilmesi gündemde.
Elektrikli araçların yükselen popülaritesi, Türkiye'deki sürücü eğitim sistemini de etkiliyor. Bu yüzden yeni düzenlemelerin getirilmesi gündemde.
Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz'ün verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemelerle sürücü adaylarına yönelik eğitim standartları güncelleniyor.
Bu kapsamda, elektrikli araçlara özgü olarak motor bölümüne ilişkin soruların azaltılacağı ve sınav sisteminde teknolojik gelişmelere uyum sağlanacağı belirtiliyor.
Ayrıca, engelli kursiyerlerin kendi araçlarıyla sınava girmelerine olanak tanınacak ve muvazzaf askerler, hamileler ve hastalar için özel düzenlemeler yapılacak. Yeni yönetmelik, sürücü eğitimini daha kapsayıcı ve teknolojiye uygun hale getirme amacını taşıyor.
Tepeöz, 2016'da çıkan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği sonrasında sınavın tek parkurda gerçekleştirildiğini, kursiyerlerin parkur alanını ezberlediğini de ifade etti. Bu sebeple MEB ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini söyleyen Tepeöz, iki alternatifli parkur olabileceğini söyledi.
İkinci parkurun da bulunmasıyla kursiyerin sürüş deneyimini daha doğru şekilde yaşayarak daha iyi öğrenmesinin sağlanacağını söyleyen Tepeöz, “Bu sayede eğitimin kalitesini artırmış olacak.” dedi.
Yerli araç Togg'un trafiğe çıkmaya başlamasıyla birlikte elektrikli araç düzenlemelerinin de gelmesi gerektiğini söyleyen Tepeöz, “Mevcut sınavda kursiyerlere aracın motor bölümünü soruyoruz ancak yeni yönetmelikle birlikte elektrikli araçla sınav yapabilmenin de önü açılacak. Yerli araç Togg gibi elektrikli araçlarda motor bölümü bulunmuyor. Dolayısıyla adaylar sınava giremiyordu, bunun önünü açtık. Kaput açıldıktan sonra sorulan soruları azaltacağız, teknolojiye ayak uyduracağız.” şeklinde konuştu.
Tepeöz, yazılı sınavı geçse bile 5 defa direksiyon sınavından geçemeyen kişilerle alakalı da yeni bir düzenlemenin bulunacağını söyledi. Bu düzenlemeye göre kursiyer 3 yıl boyunca yazılı sınav hakkını kullanabilecek, ancak 3 yıl içinde başka bir kursa gidip kayıt olmasının ardından yazılı sınava girmeden de direksiyon eğitimini alarak direksiyon sınavına girebilecek.