Milyonlarca emekli, emekli maaşına yapılacak zammı dört gözle beklerken Yargıtay emekliler ile ilgili önemli bir emsal karara imza attı. Ekonomik sıkıntı çeken, kirasını bile zor ödeyen geçim derdine düşen emekli ayaklandı.
Milyonlarca emekli, emekli maaşına yapılacak zammı dört gözle beklerken Yargıtay emekliler ile ilgili önemli bir emsal karara imza attı. Ekonomik sıkıntı çeken, kirasını bile zor ödeyen geçim derdine düşen emekli ayaklandı.
Çekilen kredi, senet ile yapılan taksitli borçlanmalar, vergi borcu ödemelerini ödemeyen ve hacizle karşı karşıya kalan emekliler, CİMER, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Alo 170'e üst üste çok sayıda şikayet yağdırdı.
EMEKLİ MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILMAYACAK
Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, emeklilerin gelirleri, maaşları banka tarafından muvafakat alınmadan bloke konulamaz ve haczedilemez. Haczi yasaklanan gelirlerin ve maaşların haczine ilişkin talebin icra müdürünce reddedilmesi gerekir. Yaşam hakkı olarak adlandırılan emekli maaşlarına bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığına karar verdi.
TÜM EMEKLİLERİ KAPSAYACAK
Sabah'ın haberine göre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanunu'nun 93. Maddesi’nde; "Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez" hükmünü bulunuyor.
Bu kanuna göre, emekli, dul, yetim aylıkları nafaka borcu dışında kesinlikle haczedilemeyecek. Bu karar sigorta koluna göre değişmeyecek, tüm emeklileri kapsayacak. Haciz için ancak emekli olan kişinin onay vermesi gerekecek. Fakat haciz işleminde varsa emeklinin kendi ismine kayıtlı arabası, arazisi ve evi icra gelebilecek.
DAVA YOLUYLA GERİ ALINACAK
Farklı borçlar nedeniyle emeklilerin aylık gelirlerine icra müdürlükleri tarafından bloke konulması veya doğrudan banka hesaplarından kesinti yapılması gibi durumlar karşımıza çıkabiliyor. Bazı durumlarda bankalar, emekli aylıklarını teminat olarak göstererek belirli miktarda kredi sağlayabiliyorlar.
Ancak, kredi ödemelerinde sorun yaşanması durumunda bankalar, emekli hesaplarındaki paralardan kesinti yapabiliyorlar. Bu kesintilerin hukuka aykırı olduğu düşünülerek dava yoluyla geri alınabilir.
YARGITAY’DAN KESİNTİLER İADE EDİLECEK KARARI
Yapılan kesintilerin durdurulması için dava açılırken, genellikle ihtiyati tedbir talep edilir. Ayrıca, dava dilekçesinde menfi tespit talebinin de belirtilmesi gerekir. Menfi tespit talebinin kabul edilmesiyle banka hesaplarındaki kesintiler durdurulabilir.
Yargıtay'ın kararlarında, menfi tespit ve iade davalarıyla kesilen tutarların geri alınabildiği ve emekli aylıklarından yapılan kesintilerin durdurulabildiği vurgulanmaktadır. Öte yandan, mevcut uygulamada emekli aylıklarına nafaka ve SGK prim alacakları gibi borçlar nedeniyle haciz konulabiliyor.
Kanuna göre, SGK'nın emekliden prim veya sosyal güvenlik destek primi gibi alacakları varsa emekli aylığı üzerinden haciz uygulanabilmektedir. Ancak, haczedilecek aylık miktarı emekli aylığının dörtte birini geçememektedir. Emekliler, aylıklarındaki kesinti veya banka blokelerinin kaldırılması için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurma hakkına da sahiptirler.
PRİM BORCU KESİNTİSİ KANUNA AYKIRI
Yüksek yargı, net asgari ücretin altında kalan emekli aylığından nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılmasını kanuna aykırı buldu. Emekli aylığının dörtte biri oranında nafakayla birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açılan davada yerel mahkeme vatandaşı haklı buldu.
Yargıtay da, emekli aylığı ile kişilere yaşamlarını sürdürmeleri için güvence sağlandığına, kişinin yaşam hakkı olduğuna, bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekerek kararı onadı.